16.3 C
Belgrade
sreda, maj 14, 2025
Naslovna Blog Stranica 222

Idealan odmor u svim godišnjim dobima

0

Cerkljanska regija ima bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Beskonačne zelene doline među strmim gudurama, nepreglednim šumama i sunčanim platoima, primamljivo su odredište za ugodni odmor u svako godišnje doba. Cerkno i okolina nude šetačima i biciklistima sve ono što ih privlači da otkrivaju još neistražena područja. Staze prolaze brdovitim terenima cerkljanskog gorja, a pogodne su kako za početnike tako i za iskusne bicikliste i šetače

Cerkno, gradić sa oko 2.000 stanovnika, nalazi se u samom srcu Slovenije, tamo gde se završava Gorenjska i počinje Primorska regija. Ovo mesto je poznato po idealnim uslovima za odmor, kako leti, tako i tokom zime.

Hotel Cerkno smešten je u središtu grada, a u elegantno nameštenim sobama može da primi do 180 gostiju. Zahvaljujući raznolikoj ponudi, savršeni je izbor za sve koji žele mirni odmor u prirodi, aktivne praznike ili jednostavno žele da se opuste i uživaju ​​u termama. Na jelovniku restorana su jela od šumskog voća, mleka i mlečnih proizvoda, jela od ribe ili gljiva. Sastojci za pripremu hrane biraju se pažljivo, a načini pripremanja su tradicionalni i dopunjeni modernim pristupima.

U sklopu Hotela Cerkno, smeštene su jedine slovenačke terme u podnožju Julijskih Alpa i spadaju u manje terme. Lekoviti učinci energije, koja prodire iz poznate idrijske ponornice, poznati su još od praistorije. Hemijski bogata termalna voda, koja se crpi iz bušotine duboke 2.000 metara, blagotvorno deluje na ljudsko telo i zato su Terme Cerkno prikladne za opuštanje, rekreaciju, ali i vežbanje. Unutrašnji bazen sa temperaturom od 30 °C kombinuje mnoge atrakcije; opuštanje osiguravaju masažni ležajevi, gejziri, whirlpool i dečji bazen. U Termama Cerkno takođe možete očistiti telo posetom „Svetu sauna“, a za respiratorne i probleme sa kožom preporučuje se slana soba.

Restoran Alpska perla na nadmorskoj visini od 1.300 m nudi široki izbor jela prilagođen alpskom okruženju. Svi ljubitelji prirode i planinarenja, kao i oni koji žele da pobegnu od urbane vreve, trebalo bi da posete skijaško središte, odnosno bilo koji od šest moderno opremljenih apartmana Alpska perla. Tu možete da uživate ​​u netaknutoj prirodi, branju šumskog voća, izletima na obližnji Blegoš, Porezen, do sela Davča…

PREDLOZI ZA RAZGLEDANJE

  • Partizanska bolnica Franja (Drugi svetski rat, 4 km)
  • Muzej u dvorcu Idrija (poznata idrijska čipka, 20 km)
  • Antonijev rov, bivši rudnik žive (20 km)
  • Laufarji – poznati progonitelji zime
  • Dolina Soče i lepote reke Soče (27 km – Most na Soči)
  • Italijanske vojne tvrđave u Zakrižu
  • Flora i fauna Cerkljanske regije sa zanimljivom vegetacijom posebno će biti interesantne botaničarima i travarima (npr. jagorčevina, kranjski ljiljan, planinčica)
  • Arheološki park Divje babe

Detaljnije informacije možete pronaći na sledećem linku.

 

Italija uvodi vize za digitalne nomade

0
Photo: Pexels/Daria Shevtsova

Kako je najnoviji nacrt zakona predvideo, Italija bi mogla biti sledeće mesto koje će ponuditi vize za boravak i rad digitalnih nomada

Svi radnici koji rade na daljinu, takozvani digitalni nomadi, moći će da uskoro rade i žive u Italiji po važećima zakonima te zemlje. Novi zakon treba tek da bude usvojen, a posebno je bitan digitalnim nomadima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Novi zakon bi takve radnike kategorisao kao “radnike koji obavljaju visokokvalifikovane radne aktivnosti korištenjem tehnoloških alata koji im omogućavaju rad na daljinu, samostalno ili za kompaniju koja nije rezidentna na teritoriju Italije”.

Vize koje bi mogle biti predložene su vize za samozapošljavanje, vize za osobe koje rade u kompanijama ili The EU Blue Card vize.

  • Vizu za samozapošljavanje trenutno traži većina digitalnih nomada, međutim, samo 500 ovih viza dodjeljuje se 2022. godine, kao i prethodnih godina
  • Vize za osobe koje rade u kompanijama traju pet godina i nemaju ograničenja u iznosu zarade
  • The EU Blue Card viza namenjena je visokokvalifikovanim državljanima koji ne dolaze sa teritorije EU i koji zarađuju minimalno od 24.789,93 evra godišnje

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Paški sir, bura i sasvim (ne)obične ovce

0
Paski-sir-oastrvo-pag-hrvatska kvarner
Photo: Unspash/Kat von Wood

Pag je nekako nepravedno ostavljen na milost i nemilost vremenskim uslovima, posebno udarima bure, koja je u velikoj meri i formirala izgled ostrva. Retka i slaba vegetacija, kamenje i površina koja podseća na Mesec samo na prvi pogled čine da ostrvo izgleda neplodno i beživotno, što je velika zabluda i greška

Ostrvo Pag je po veličini peto ostrvo u Hrvatskoj, i njegove obale su najrazuđenije na celoj obali Jadranskog mora. Iako su ostrvo definisali snažni udari bure, to nije bilo nužno štetno ili nepovoljno po život na ostrvu. Upravo bura je zaslužna za jedan od najcenjenijih proizvoda sa Paga, a radi se o najboljem ovčijem siru na svetu.

Paški sir se dobija od ovaca koje pasu isključivo na ostrvu, a kvalitet sira poboljšava jak vetar koji praktično “posipa” morskom solju polja sa biljkama što ovčjem mleku daje jedinstven ukus.

Na ostrvu ima oko 40.000 izdržljivih, autohtonih ovaca zvanih paške ovce, koje su i najzaslužnije za Parški sir, inače ponos ostrva. Paški sir je stalno na naslovnim stranicama, nagrađen je na Global Cheese Awards 2017., takođe na Super Gold Award na World Cheese Awards 2018. a na domaćem tržištu gotovo i da nema nagrade koju nije osvojio.

Osim toga, Paški sir je 2019. godine postigao ZOI status (zaštićene oznake izvornosti), hrvatski nacionalni ekvivalent PDO (protected designation of origin) Evropske unije, koji precizira da paški sir može biti napravljen samo na Pagu od mleka paške ovce i soli sa ostrva. Sir sazreva  od 2 do 18 meseci, nakon čega je i spreman za konzumiranje.

Zeleni turizam Slovenije

0
Slovenija pooštrava uslove ulaska u zemlju
Photo: iStock

U pandemijskim godinama koje su iza nas bilo je dosta vremena da se razmisli o negativnom uticaju čovečanstva na planetu i o tome šta trebamo da uradimo po tom pitanju. Od održivijeg putovanja i odgovornijeg ponašanja, zemlje Evrope su već preduzele određene korake, a jedna od njih se nalazi i u našem regionu

Slovenija je odlučila da ozbiljno i savesno pristupi problemu održivog i odgovornog turizma. Upravo zbog toga, kao što su slično već uradili Vels, Kostarika, Butan ili Italja, Slovenija je uvela takozvanu “zelenu šemu”.

Zelena šema je program koji za cilj ima da podstakne sve hotele, turoperatore i restorane da podrže ekološki prihvatljivije prakse kroz određenu sertifikaciju.

Ovaj proces podrazumeva 11 koraka neophodnih ka pridruživanju, i uključuje izradu redovnih izveštaja o okolini, formiranje „zelenog tima” za podizanje svesti i konstantnu evaluaciju na svake tri godine.

Pogodnost je što će nacionalna turistička zajednica aktivno promovisati sve kompanije koje pristupe programu. Ljubljana je već je na popisu, a kompletan popis restorana, smeštaja i atrakcija možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Lazanje u tubi i biftek u čaši

0

Italijanski šef Valerio Braschi je postao popularan po prilično radikalnim metodama pripremanja i serviranja hrane, posebno klasičnih tradicionalnih jela

Valerio Braschi ima samo 24 godine, i već je uspeo da pomeri granice u gastronomiji i kulinarstvu u Ristorante 1978, restoranu koji se nalazi u Mišlenovom vodiču. Restoran je dugo bio poznat po najboljem fajn dajning iskustvu, međutim, to danas više nije tako.

Ovaj restoran se nalazi u elegantnom Trieste Salario distriktu u Rimu, u kom sada već poznati kuvar dočekuje goste koje će ne samo počastiti novim ukusima, već će i definitivno zbuniti njihova očekivanja. Ovde gosti dolaze da probaju najrazličitije delikatese servirane na najinovativnije načine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 1978 (@ristorante1978)

Valerio Braschi gostima servira lazanje u tubi sa četkicom, baš kao što je to slučaj sa pastom za zube, tečne pjadine koje se praktično „srču“ iz tanjira sa printom šefovog rodnog mesta, lažno kuvano jaje koje je u stvari desert ili biftek koji je ultrazvukom “rastopljen” u finu čorbicu koja se eksira.

Više o specijalitetima koje služi možete pogledati na snimku.

Škotski Karibi iliti neočekivana egzotika

0

Ova plaža je na listi najboljih plaža Evrope zauzela treće mesto, najviše zbog neverovatne lepote koja se na takvom mestu uopšte ne očekuje

Spoljni Hebridi, odnosno Outer Hebrides, je arhipelag koji se nalazi severozapadno od obale Škotske. Ukupna površina ovih ostrva je 3070 km² i na njemu živi 27.400 stanovnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cat C (@cat.c.photo)

Na osnovu liste koju je napravio portal Lonely Planet, jedna od plaža u arhipelagu je zauzela visoko treće mesto među najlepšim plažama Evrope. Ovaj deo Škotske uopšte ne liči na ostatak zemlje, svi bi očekivali planine, močvarne predele, zelena polja i more, nikako egzotiku koja neverovatno podseća na Karibe.

Jedna od najpopularnijih plaža je Zapadna plaža u mestu Berneray, koja je toliko fotogenična i nestvarna da je Turistička zajednica Tajlanda slučajno iskoristila fotografije te plaže kako bi promovisala svoju Kai Bae plažu.

Šta obavezno posetiti u Hrvatskoj

0
Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Poznati britanski dnevni list Gardijan je napravio listu manje poznatih lokacija u Hrvatskoj, odnosno destinacija koje turisti manje posećuju

Uprkos svim ograničenjima i neizvesnosti koju je prouzrokovala pandemija, hrvatska turistička industrija je pokazala povratak u velikom stilu. Dok veliki broj turista “prolazi” već dobro utabanom turističkom stazom, još uvek postoje regije, ostrva i plaže u kojima je turistički trag manji, gužve manje, a atmosfera blaža.

U cilju pravljenja neke vrste vodiča, Gardijan je izdvojio neke destinacije u Hrvatskoj koje se nalaze ispod turističkog radara. Uglavnom se radi o mestima koje ne posećuje veliki broj turista, za razliku od već poznatih destinacija koje putnici redovno biraju.

Turističke destinacije kao što su Dubrovnik, Hvar, Brač i Korčula nisu više u “modi”, Gardijan predlaže nešto sasvim novo, radi se o mestima kao što su Tribunj, Silba, parka prirode Dinara ili dolina reke Neretve.

Sve destinacije koje Gradijan preporučuje definiše ne samo odustvo turista, već i odsustvo bilo kakvog stresa. Više o svemu možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Zašto bi neko platio kilogram čaja 184.000 dolara?

0
Photo: Pixabay/congerdesign

U Glassbelly, vrhunskom restoranu za degustaciju čajeva u Hong Kongu, kineski se čajevi se služe u čašama za vino i liker

U restoranu u Hong Kongu postoji neobičan i moderan način degustiranja čajeva. To i ne bi bilo toliko čudno da oni služe obične čajeve, ne. Kod njih pojedini čajevi koštaju i više hiljada dolara po šoljici, o kilogramu da i ne govorimo.

Glassbelly je specijalizovan za oolong rock čaj iz Wuyi regiona, koji je jedna od najskupljih sorti čajeva na planeti. To je specifična vrsta čaja koji raste na stenama istočnih kineskih planina Wuyi , otuda i naziv, „kameni čaj“. Poznate vrste kamenog čaja s ovog područja uključuju Rougui, Da Hong Pao i Shui Xian, što u prevodu znači cimet, veliki crveni ogrtač i narcis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glassbelly (@glassbelly.tealab)

Njihov najcenjeniji čaj je Niu Lan Keng Rougui, retka sorta Rougui čaja iz istoimenog potoka u dolini u planinama Wuyi. Njegova cena je astronomska, 25 grama čaja košta preko 4.500 dolara, iliti 184.615 dolara kilogram. Ukoliko želite da popijete šolju čaja u restoranu, platićete tačno 3.577 dolara.

Otplatite kredit banci sirom, saznajte više.

Vrela voda koja se sipa preko čaja se služi u srebrnim posudama koje pomažu u jonizaciji vode, što čaj čini svilenkastijim. „Kameni“ čajevi sadrže više od desetak vrsta profila ukusa, ali postoji nekoliko najpopularnijih, to su citrusi, sandalovina i cimet.

O kvalitetu i ukusu ovih čajeva govori ponajviše činjenica da se on vekovima isključivo služio carevima, i oni nisu bili dostupni građanima, delom zbog toga što su retki, rastu na prilično nepristupačnim mestima, delom što su bili rezervisani samo za društvo na dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dobar početak 2022. za turizam

0
Turisti
Photo: Unsplash/Michel Stockman

Međunarodni turizam je nastavio da se oporavlja u januaru 2022. godine, sa mnogo boljim rezultatima ukoliko se oni uporede sa slabim početkom 2021. godine. Međutim, kriza u Ukrajini utiče negativno na sveukupno poverenje putnika koje moglo bi biti uzdrmano, što bi dodatno otežalo oporavak ove industrije

Na osnovu najnovijih dostupnih podataka Svetske turističke organizacije (UNWTO), globalni dolasci međunarodnih turista su se više nego udvostručili u januaru 2022. godine u odnosu na 2021. godinu, i to za čitavih 130%.

Iako ove brojke potvrđuju pozitivan trend koji je već zabeležen u toku prošle godine, na tempo oporavka u januaru uticala je pojava Omikron varijante i ponovno uvođenje ograničenja putovanja u nekoliko destinacija. Nakon pada od 71% u 2021. godini, međunarodni dolasci u januaru 2022. ostali su 67% ispod nivoa pre pandemije.

Sve delovi sveta imali su značajan oporavak u januaru 2022. godine, Evropa za 199%, Amerika za 97%, Bliski istok za 89%, Afrika za 51%, a Azija Azija i Pacifik su zabilježili rast za 44% u odnosu na prethodnu godinu.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) procenjuje da bi globalni ekonomski rast ove godine mogao biti 1% niži od prethodno predviđenog, dok bi inflacija, već visoka na početku godine, mogla biti još barem za 2,5% viša . Nedavni skok cena nafte i rastuća inflacija poskupljuju smeštaj i usluge prevoza, dodajući dodatni pritisak na kompanije, kupovnu moć potrošača i uštede, navodi UNWTO.

Sertifikacija pet-friendly lokacija

0

Da li ste znali da na svetu postoji više od dvesta miliona ljudi koji žive u urbanim naseljima i žele da putuju zajedno sa svojim ljubimcem? Veliki broj njih ipak odustane, jer je selekcija pet-friendly lokacija dugotrajan i mukotrpan proces koji donosi česte neprijatnosti i iznenađenja. Jedino što donekle možete da pronađete jesu smeštaji, ali bez jasnog i transparentnog „pet policy“ dokumenta koji definiše pravila prijema ljubimca. Zato, slobodno možemo reći da tržištu nedostaje nešto zaista značajno

Rešenje ovog problema je moguće, pre svega uključivanjem svih zainteresovanih sfera, a realizaciju nudi Pet Travel Advisor koji objedinjuje ponudu i tražnju u ovom savremenom turističkom trendu i pruža jednostavan alat vlasnicima ljubimaca.

Na portalu www.pettraveladvisor.com pronaći ćete pet friendly mapu i ponudu smeštaja, ali i okolne kafiće, restorane, mesta za kupovinu, plaže, parkove, veterinara, turističke znamenitosti i još mnogo toga. Ugostitelji i vlasnici pet-friendly objekata mogu da postave svoju ponudu i mapiraju se u skladu sa svojim pravilima , a gosti će pretraživanjem pomoću dostupnih filtera, unapred znati šta mogu da očekuju.

Na ovaj način ne samo što se sertifikuju lokacije koje primaju kućne ljubimce, već i samu destinacija postaje prava pet-oaza i mesto koje ćete želeti da posetite u pratnji svog četvoronožnog prijatelja i člana porodice!

Recenzije su otvorene kako za posetioce objekata, tako i za vlasnike pet-friendly lokacija koji mogu da ocene posetioce. Budimo odgovorni vlasnici i cenimo one koji su tu da nam pruže više!

Na kraju, pozivamo kako turističke subjekte tako i organizacije da nas kontaktiraju ukoliko su zainteresovani za saradnju. Pet Travel Advisor povezuje lokalnu zajednicu i daje ideje za usavršavanje ponude, kao i za dodatnu zaradu i usklađivanje poslovanja sa svim potrebnim regulativama.

Kontakt: info@pettraveladvisor.com

Instagram i Facebook: @pettraveladvisor

Poslednje objave