8 C
Belgrade
sreda, maj 14, 2025
Naslovna Blog Stranica 224

Dobri turistički rezultati u Herceg Novom i van sezone

0
Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom
Photo: iStock

U Herceg Novom trenutno ima dosta turista, što je pozitivan znak i dobar pokazatelj kakva će turistička sezona biti u ovom gradu na crnogorskom primorju

U Herceg Novom boravi oko 3.000 hiljada turista, što je skoro 400% ostvarenog prometa gostiju u odnosu na isti period prošle godine.

Na osnovu podataka Turističke organizacije Herceg novog, stranih gostiju je oko 2.630, a domaćih oko 370. U kolektivnim smeštajnim kapacitetima boravi njih 1.300, a u privatnim ostali broj, tačnije oko 1.700 njih.

Ovakvi brojevi su izuzetno dobar znak za turističku industriju u ovoj zemlji jer se već sada može naslutiti dobra letnja turistička sezona.

Nautički turizam u Crnoj Gori prkosi pandemiji

0

Iako je pandemija u velikoj meri bila prisutna prošle godine, u Crnu Goru je uplovilo ukupno 4.176 stranih plovila za sport, rekreaciju i zabavu

Iz Uprave za statistiku Crne Gore ističu kako je od ukupnog broja plovila 3.396 stiglo morem, odnosno 780 plovila je dovezeno kopnom. Najviše je bilo motornih jahti, tačnije 45.1%, jahti na jedra 34.3% i ostalih je bilo ukupno 20.6%.

Na svim plovilima je zabeleženo ukupno 25.123 turista, od čega je najviše njih bilo iz Velike Britanije, Hrvatske, Sjedinjenih Država, Skandinavskih zemalja, Francuske, Italije, Nemačke, Austrije, Švajcarske, i ostalih zemalja.

Kriza u Italiji, sve je manje testenine u prodaji

0
Pasta-testenine
Photo: iStock

Kriza u Ukrajini je dovela do velikih nestašica hrane i ostalih svakodnevnih potrebština. Jedna od njih je ozbiljno zabrinula Italijane koji su već sada u neverici i velikom problemu

Ukrajina je, zajedno sa delom Rusije, dugo bila poznata kao “evropska žitnica” zahvaljujući bogatoj i plodnoj zemlji. Osim toga, ove dve zemlje čine 80% svetske proizvodnje suncokretovog ulja, a Ukrajina je četvrti najveći svetski izvoznik kukuruza.

U severnoj Italiji u supermarketima gotovo i da nema testenine u prodaji. Zalihe su praktično već potrošene, a za proizvodnju novih proizvoda je neophodno brašno, koje se čuva u rezervama. Italijani su poznati kao narod koji tradicionalno “troši” dosta testenine, i novonastala kriza može dovesti do veliku promena u načinu ishrane na šta oni svakako nisu spremni.

Ukoliko Italijanima oduzmete picu ili pastu, oduzimate im nacionalni identitet i ponos.

Butrint – more, istorija i kultura

0
Čas istorije i smaragdno more Albanije (1)

U krfskom kanalu, na malom ostrvu i poluostrvu, krije se jedna posebna kulturno-istorijska prilika koja već vekovima poziva turiste da je posete, posebno nakon kupanja u prelepom smaragdnom moru albanske Sarande

Turizam Albanija je nova Grčka

Butrint je drevni grad, svedok jednog izuzetno važnog dela istorije ne samo Mediterana, već i starog sveta. Grad predstavlja jednu od najposećenijih kulturno-istorijskih destinacija u Albaniji, a turistima je izuzetno zgodan za posetu jer se nalazi na samo dvadesetak kilometara udaljenosti od poznatog letovališta Saranda.

Prema predanju, grad su osnovali čuveni Trojanci prilikom povlačenja od moćnih neprijatelja, kako bi se sačuvali i odmorili za narednu bitku, jer je Troja nestala u požaru. Butrint je važan arheološki lokalitet i istorijski značajno mesto za Albaniju, osim toga, i izuzetno popularna atrakcija, jer se tu nalazi i nacionalni park.

Njegova istorija najverovatnije datira iz osmog veka pre nove ere, a stari grad čuva nasleđe svih kultura koje su ga osvajale, i svaka od njih je dala svoj doprinos po čemu je ovaj grad i jedinstven. Od helenističke, rimske, vizantijske i otomanske kulture, svaki trag je vidljiv i danas, što je lokalitet i preporučilo da bude na listi Uneskove svetske baštine. Na lokalitetu su pronađeni kameni čekić i osovina koji datiraju još iz druge polovine drugog milenijuma pre nove ere, možda i nastariji predmeti pronađeni u ovom delu Evrope.

U blizini Butrinta se nalazi i Nacionalni park Butrint koji se prostire na oko 100 kilometara kvadratnih, a obuhvata brojna jezera, močvare i ostrva. Posebno je značajan po činjenici da u njemu živi više od 1200 biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke autohtone i žive samo tu.

Postoje brojne turističke ture obilaska parka i grada, posebno iz obližnje Sarande, pa je svaka preporuka da to i uradite, ukoliko se nađete u blizini. Ostaci velikog amfiteatra, bazilike, moćnih zidina i zamka koji svedoče o slavnim vremenima neće vas ostaviti ravnodušnim sigurno.

Starlight – Coca Cola sa ukusom svemira

0
Kad ne može na zemlji, može u svemiru
Photo: Pixabay/WikiImages

Coca Cola je nedavno lansirala svoj novi proizvod sa vrlo interesantnim imenom, po svemu sudeći ova kompanija želi da učvrsti svoju poziciju u modernom društvu i kulturi

Nova Coca Cola se zove Starlight, što samo potvrđuje koliko je tema svemira aktuealna u društvu. Posebno je interesantno kako su promovisali proizvod, ukus još uvek nije bio poznat a prema nagađanjima nova Coca Cola bi imala ukus svemira. Gardijan, britanski dnevni list je nekada pisao da je ukus svemira u stvari ukus malina i ruma, kako su naučnici tvrdili…

Starlight ima ukus maline, ali i cimeta, čokolade i vanile, dok svežina, bar tako kažu iz kompanije, izaziva efekat hladnoće koju svemir u suštini i predstavlja.

Opatija – nova destinacija održivog kongresnog turizma

0
Opatija ponovo među najromantičnijim destinacijama
Photo: Pixabay/magpiesfan75

U Januaru ove godine je pokrenut projekat „Opatija – Green Meeting Destination“ koji ima za cilj da Opatiju definiše kao svetski priznatu destinaciju održivog kongresnog turizma, kao što su to Geteburg, Kopenhagen ili Glazgov

Destinacija održivog kongresnog turizma je novina u nizu turističkih prednosti koje Opatija može ponuditi svojim posetiocima. „Opatija – Green Meeting Destination“ projekat predstavlja tek prvi korak u transformaciji ove destinacije, kako bi mogli da se uključe u organizovanje održivih poslovnih skupova u kongresnim prostorima u Opatiji, pri čemu će biti strogo sprovedene sve preporuke za postizanje održivosti prilikom organizacije takvih događanja.

Održivost je trenutno najaktuelnija tema u turizmu, ali i u javnom životu, zato i sve veći broj organizatora posvećuje pažnju smanjenju negativnog uticaja na okolinu i društvo. Ovaj projekat bi trebalo da traje šest meseci, kako bi se stvorilo okruženje u kom se odgovorno ponašanje podstiče i promoviše, što doprinosi da se Opatija istakne kao destinacija koja se razvija uporedo sa vodećim svetskim trendovima.

Za sada je stanje održivosti opatijske kongresne ponude ispunilo 10 hotela, 4 kongresna prostora i 2 agencije.

Jaz među 10 najboljih evropskih plaža za zabavu

0

Internet portal BeachAtlas je uvrstio Jaz plažu u Budvi među 10 najboljih plaža za zabavu u Evropi

Plaža Jaz se našla na listi Top 10 Party Beaches in Europe, a društvo joj prave plaže Španije, Kipra, Grčke, Hrvatske i Bugarske, saopštila je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Ova plaža se nalazi na samo nekoliko kilometara udaljenosti od Budve, osim toga što je jedna od tri najduže plaže na crnogorskom primorju, ona je svakako jedna od najlepših.

Na prvom mestu se nalazi plaža Playa d’en Bossa sa Ibize, na drugom Zrće U Hrvatskoj, i interesantno je navesti da se na listi se nalazi i Centralna plaža u Bugarskoj.

Više o najboljim plažama Evrope na zvaničnoj internet stranici.

Putovanja su ponovo u modi

0

Bliži se 43. Međunarodni sajam turizma koji će ponovo ugostiti hiljade ljudi, uživo. Na Beogradskom sajmu, posetiocima će se od 24 – 27. marta predstaviti turističke agencije, centri i organizacije, vazduhoplovne kompanije, hoteli i destinacije… Ipak, za sve nas iz redakcije TU magazina će posebno zadovoljstvo predstavljati vaše prisustvo na našem štandu

Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu jugoistočne Evrope ove godine, događaj je iščekivan sa posebnim nestrpljenjem. Pred nama je nezaboravan turistički sajam, na kome ćemo opet uživati u pretvaranju posla u zadovoljstvo i obrnuto.

Naravno, kao i prethodnih godina TU magazin će se i neposredno uključiti u dešavanja na ovoj manifestaciji, a na našem štandu koji ćete naći u Hali 1 Beogradskog sajma, prostor ćemo, opet kao i ranije, podeliti sa našim partnerima. Ovog puta to će biti zastupnici hotela Putnik Kopaonik, Blue Kotor Bay Premium Spa Resorta iz Donjeg Stoliva, Lokalne turističke organizacije Cerkno, Turističke organizacije Kvarner kao i predstavnici kompanije Air Montenegro. Ovo znači mnoštvo informacija i zabave u najavi, pa još jednom pozivamo sve vas naše poslovne partnere i prijatelje, da nas posetite i tako ostvarite nove poslovne kontakte i poznanstva.

Evropa je postala destinacija visokog rizika

0
Putovanja aerodrom putnik
Photo: Pexels

Generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili je izjavio da je Evropa postala opasna destinacija zbog krize u Ukrajini, jer se ta zemlja nalazi u centru kontinenta

Zurab Pololikashvili, generalni sekretar Svetske turističke organizacija Ujedinjenih nacija, je u intervjuu za “ El Confidencial“ rekao da smatra da situacija može postati ozbiljnija i mnogo teža nego što je to bio slučaj sa pandemijom, i veruje da će kriza ozbiljno uticati na turizam.

Situacija se menja svakodnevno, kao i sa koronavirusom, ljudi se plaše da napuste svoju zemlju, plaše se da granice mogu biti zatvorene. Iako se nakon pandemije turizam donekle oporavio, turisti danas ne žele nikakvu pretnju po bezbednost. Njima treba siguran i bezbedan odmor, ne avantura ili rizik, izjavio je Pololikashvili.

Ova godina će ponovo biti teška godina, ne samo za turizam, već i za sve. Kriza će prvo uticati negativno na mobilnost, onda i na svest putnika, što će opet negativno uticati na čitav sektor putovanja, navodi Pololikashvili.

The World‘s 50 Best Restaurants 2022

0
Photo: Unsplash

Proglašenje najboljeg restorana na svetu za 2022. godinu je umesto u Moskvi zakazano za London

The World‘s 50 Best Restaurants je zbog novonastale situacije u svetu najavio kako će se ceremonija dodele nagrada najboljim restoranima i šefovima na svetu biti održana u Londonu umesto u Moskvi.

Svečano proglašenje će biti održano u julu mesecu, kako je prethodno i planirano. London će istovremeno biti i domaćin brojnih događanja vezanih za ugostiteljstvo. Podsećamo da je prošle godine za najbolji restoran izabran restoran Noma koga vodi čuveni šef Rene Redžepi.

Poslednje objave