22.1 C
Belgrade
nedelja, jun 8, 2025
Naslovna Blog Stranica 247

Austrija pooštrava mere, najugroženiji ugostitelji

0
Najgora godina za turizam u Austriji u posljednjih nekoliko decenija

U Austriji su stupile na snagu pooštrene epidemiološke mere, za sada su direktno na udaru ugostitelji

Nove mere su donele ograničenje radnog vremena ugostiteljima do 22 sata, a predviđena je i stroga kontrola poštovanja “2G” pravila, u ugostiteljske objekte mogu ući samo vakcinisane ili osobe koje su preležale bolest. Osim toga, svi gosti moraju imati mesto za sedenje i prilikom kretanja kroz ugostiteljski objekat obavezni su da nose noiti FFP2 masku.

Ograničenjem radnog vremena ugostiteljima je onemogućeno da organizuju proslavu Nove godine za koju su se mnogi restorani i barovi pripremali, dok je dobar deo njih i prodao rezervacije.

Ugostitelji su ogorčeni, tvrde da ova mera neće sprečiti širenje virusa, jer će građani Novu godinu dočekati na drugom mestu, na kom nema “2G” kontrole. Zbog takve odluke vlasti, dosta ugostitelja je odlučilo da uopšte i ne otvara svoje objekte do 10. januara.

Sistem javnih bicikala u Beogradu

0

Beograd će dobiti 150 stanica za javne bicikle, a planirana je izgradnja i 500 kilometara biciklističkih staza

Na sednici Skupštine Grada Beograda doneta je odluka kojom će u Beogradu biti uveden sistem javnih bicikala. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je izjavio da će stanovnici glavnog grada Srbije dobiti 150 stanica za javne bicikle. Na svim postavljenim stanicama će biti omogućeno iznajmljivanje i parkiranje bicikala, što će u velikoj meri osloboditi grad od gužvi i rasteretiti javni gradski prevoz, navodi eKapija.

Sistem javnih bicikala je deo važnog transportnog sistema koji ne samo da promoviše zdraviji život, zdraviju okolinu i vazduh već i bezbednije ulice. Osim toga, planirana je izgradnja i oko 500 kilometara biciklističke infrastrukture u narednih deset godina. Ova odluka će svakako doprineti povećanju kvaliteta života građana Beograda i pokazuje našu čvrstu nameru da pešaci i biciklisti moraju imati prednost u odnosu na druge vidove javnog prevoza u Beogradu, istakao je gradonačelnik Radojičić.

Turistička putovanja i ubuduće vezana za region

0

Došli smo do kraja još jedne turbulentne godine u kojoj smo, silom prilika, putovali uglavnom po sopstvenoj zemlji i regionu. Međutim, kako to obično biva, krizne situacije nam uvek donesu i ponešto dobro. Na primer, spoznali smo da ne moramo putovati daleko da bi uživali u moru i hrani, nego je dovoljno sesti u automobil, autobus ili avion i brzo i lako dođi do željene destinacije

Lista promena u turističkom poslovanju od početka pandemije je zaista dugačka, ali ćemo u ovom periodu kada se svode računi, pokušati da se ukratko osvrnemo na neke od njih. Pre svega, upravo ta upućenost na destinacije iz zemlje i regiona je sve nas, a naročito turističke radnike, podsetila primera radi, na lepotu letnjeg odmora na Kopaoniku, Zlatiboru i Jahorini, kao i u čitavoj „zelenoj državi“ (Sloveniji). Saznali smo da Bokokotorski zaliv čine najjužniji fjordovi u Evropi, kao i da je po Ginisovoj knjizi rekorda grad Hum iz Istre najmanji grad na svetu. Mnogi od nas su otkrili da poluostrvo Luštica pored sjajnog hotela ima i divna seoska domaćinstva, a da su Kornati najrazuđeniji deo Sredozemlja. Da li ste znali da je turistima iz Srbije automobilom Kvarner najbliže, a Tivat avionom najbrže more?

Naravno, zbog specifičnosti situacije u kojoj se nalazimo, bile su neophodne i promene u načinima poslovanja, pa su profesionalci u turizmu poput regionalnih turističkih organizacija, prinuđene da reaguju u skladu sa najnovijim trendovima u marketingu. U skladu sa tim, sve češće ćemo se sretati sa promocijama susednih država koje vas pozivaju da ih posetite, a destinacije i hoteli će te promocije morati konačno da doživljavaju kao investiciju, a ne kao trošak. Evidentno, turistička putovanja će po svemu sudeći i dalje biti uglavnom regionalna, što uopšte nije loše sagledavši mnogobrojne aspekte.

Kraljica svake trpeze

0

Sarma je reč turskog porekla, i u prevodu znači “nešto zavijeno ili umotano”. Ovo ime se odnosi na sam recept i pripremu jela, jer se meso ili povrće zavija u list kupusa, vinovog lista, blitve ili zelja

Ovaj specijalitet je stigao iz Azije, a tradicionalno se priprema i danas u mnogim zemljama računajući Tursku, Iran, Grčku, Jermeniju, Srbiju i ostale zemlje u regionu. Ona koju mi ovde pamtimo i jedemo je došla iz Turske, gde se sarma najčešće priprema sa pirinačem ili nekim povrćem, vrlo često i sa mesom koje je umotano u list vinove loze.

Najrasprostranjeniji recept se odnosi na dinstano mleveno meso u koje se dodaje pirinač, nakon čega se uvija u list bilo kog od navedenog povrća, pa sve tako fino upakovano ide u rernu ili peć da se zapeče. Varijacija je zaista puno, i recept varira od kraja do kraja, od zemlje do zemlje.

U bilo kojoj varijanti, bilo posna, bilo sa mesom, bilo od kiselog kupusa ili zelja, sarma je kraljica svake trpeze. Utešna i ukusna, sarma je posebno interesantna na ovim područjima u varijanti sa kiselim kupusom, i tradicionalno se priprema zimi. Doček Nove godine, Božić ili slave se ne mogu zamisliti bez mirisa i divnog ukusa ovoga zaista vrhunskog specijaliteta.

Najpoželjnija destinacija za proslavu Nove godine

0
Photo: iStock

Od svih svetskih destinacija koje beleže rezervacije za proslavu najluđe noći jedan grad se izdvaja, ako se ovakav trend nastavi u njemu neće biti slobodnog kreveta u hotelima

Popunjenost hotela u Parizu raste sa više od 70% za novogodišnju noć, što je apsolutni rekord. Grad svetlosti je izgleda najprivlačniji turistima, od 13. decembra je zabeležena popunjenost hotela od 71,1% za 31. decembar, što je bilo najviše od svih ostalih evropskih i svetskih destinacija.

Pariz zaista ima šta da ponudi turistima, njegova bogata istorija, arhitektura, kultura i sve ostalo čine ga izuzetno privlačnim. Od Ajfelovog tornja, Luvr muzeja, Jelisejskih polja do čuvene boemske četvrti Monmartr, zaista postoji puno sadržaja, i jedino tamo se nova godina slavi “sa stilom”.

Beogradski restoran među najboljim tradicionalnim restoranima sveta

0
Skadarlija Beograd
Photo: iStock

Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu 100 najboljih tradicionalnih jela, restorana i kuhinja na svetu za 2021. godinu. Na listi najboljih restorana se nalazi i jedan iz Beograda

Taste Atlas je napravio listu najboljih tradicionalnih restorana na osnovu broja godina postojanja, statusa, ocena koje su dali kritičari i turistički vodiči, ocena posetilaca i popularnosti hrane. Restoran u čuvenoj Skadarliji, Tri šešira, našao se na listi najboljih tradicionalnih restorana.

Ovaj restoran je opisan kao autentičan, tradicionalan i prepoznatljiv, a od hrane TasteAtlas preporučuje Karađorđevu šniclu, pljeskavicu, sarmu, ajvar, prebranac i ćevape.

Šetnja sa Titom zagrebačkim ulicama

0

Walk With Tito je ime turističke atrakcije u Zagrebu koja pretenduje da bude jedna od najzanimljivijih i najinteresantnijih u poslednjih nekoliko godina

„Šetnja sa Titom“ je ime turističke atrakcije u glavnom gradu Hrvatske. Za 15 evra turisti dva sata mogu da obilaze lokacije u Zagrebu koje su vezane za Josipa Broza Tita dok im vodiči objašnjavaju istoriju Jugoslavije.

Obilazak je organizovan na engleskom jeziku a najveće zanimanje za „Šetnju sa Titom“ pokazuju turisti iz Nemačke. Obilasci se organizuju tri puta nedeljno sa najavom „To je jedina tura koja će vas vratiti u Jugoslaviju, državu koje nema“.

Obilazak se održava u zagrebačkom Donjem gradu, počinje na Trgu žrtava fašizma i obilazi brojna značajna mesta vezana za antifašistički pokret u Zagrebu i ima daje informacije o tome kako su taj državnik i njegov pokret povezani sa ovim gradom.

Viseći most Geierlay

0

Geierlay privlači veliku pažnju i poseti ga više od 300.000 turista godišnje. To je dovoljan pokazatelj da su ljudi iz čitavog sveta fascinirani ovim tehničkim remek-delom koje je praktično “ugrađeno” u jedan od najlepših prirodnih krajolika Nemačke

Jedan od sadržaja koji se posebno izdvaja u ovom krajoliku jeste i Geierlay, najlepši viseći most u Nemačkoj. Svojom dužinom od 360 metara smatrao se najdužim visećim mostom u Nemačkoj do izgradnje Titan RT-a na brani Rappbode 2017. godine.

Ideja o izgradnji mosta je nastala je 2006. u Mörsdorfu prilikom planiranja obnove sela, ali je u početku odbačena kao nerealna. Inicijativa je ponovo isplivala na površinu 2010. kada je i prihvaćena, pa je most izgrađen 2015. godine po uzoru na nepalske viseće mostove. Predstavlja pravu atrakciju za sve one kojima nije poznat strah od visine jer se nalazi se na 100 metara od tla.

Foto: GNTB/ Günter Standl

Više informacija pronađite na https://www.germany.travel/en/nature-outdoor-activities/saar-hunsrueck-trail.html

#EnjoyGermanNature #visitgermany #germanytourism

Odličan početak zimske sezone u Republici Srpskoj

0
Trebinje
Photo: iStock

Republika Srpska je još jednom pokazala da je izuzetno atraktivna turistima, svi smeštajni kapaciteti za novogodišnje praznike su u značajnoj meri popunjeni

Sve destinacije u Republici Srpskoj nude različite sadržaje u vreme praznika, pripremljeni su i bogati praznični programi koji privlače veliki broj posetilaca. U prilog tome govore i podaci da su smeštajni kapaciteti u velikoj meri popunjeni, destinacije poput Jahorine, Trebinja, Banjaluke beleže popunjenost kapaciteta od 80 do 90%.

Najviše ima domaćih turista i turista iz regiona, a uz dobre vremenske uslove to garantuje uspešan prvi deo zimske turističke sezone koja će sasvim sigurno biti uspešnija od prethodne, istakao je Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije RS.

U Sloveniji nove restrikcije za praznike

0
Slovenija Bled
Photo: iStock

Iako se blagi trend smirivanja epidemije i dalje nastavlja, Vlada Slovenije priprema nove restrikcije za božićne i novogodišnje praznike

Vodeći epidemiolog u nacionalnom Institutu za javno zdravlje Mario Fafangel je potvrdio da postoji opasnost od širenja nove varijante koronavirusa u Sloveniji, i očekuje da vlada uredbom propiše nove epidemiološke mere.

Nova ograničenja se odnose pre svega na javna okupljanja, najverovatnije će se zabraniti doček Nove godine na otvorenom, biće ograničen broj ljudi u tržnim centrima i prodavnicama, a biće pooštrene i kontrole rada ugostiteljskih objekata.

Proslave dočeka uz kovid potvrde bile bi moguće u restoranima i lokalima, ugostiteljski objekti bi radili do dva sata ujutru, i ostaje da se vidi koje će mere biti propisane za ulazak putnika u zemlju.

Poslednje objave

Ada Bojana plaža Crna Gora

Naplata ulaza na Adu Bojanu 2025: Sve što treba da znate

0
Ada Bojana, jedinstveno ostrvo na krajnjem jugu Crne Gore, poznato po netaknutoj prirodi, širokim peščanim plažama i slobodarskom duhu, poslednjih godina sve češće se...