6.9 C
Belgrade
sreda, maj 14, 2025
Naslovna Blog Stranica 230

Beč od aprila relaksira mere

0

Iz gradskih vlasti Beča najavljeno je popuštanje epidemioloških mere koje će uslediti tek od aprila meseca

Iako se, zbog odluke austrijskih vlasti, od 5. marta ukidaju gotovo sve epidemiološke mere u celoj Austriji, Beč će zadržati dosadašnji strogi kurs u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Beč nije prešao na 3G pravilo na svim mestima na kojima je do sada važilo 2G pravilo, koje omogućava pristup i nevakcinisanim osobama uz negativan test, već do daljeg ostaje mera ograničenja pristupa nevakcinisanim građanima.

Podsećamo da je prelazak na 3G pravilo već primenjeno u ostalim pokrajinama Austrije.

Venčajte se u Grčkoj pod morem

0
Grčka
Photo: iStock

U cilju što boljeg pozicioniranja među turističkim destinacijama globalno, u Grčkoj je od sada moguće imati zaista nesvakidašnju ceremoniju venčanja

Alonizos, ostrvo iz grupa Sporadi koje se nalazi u severozapadnom delu Egejskog mora, pokrenulo je jednu pre svega posebnu i interesantnu turističku zanimaciju. S obzirom da je taj deo poznat kao raj za ronjenje, pokrenuta je kampanja „Volim te duboko“ (I Love You Deeply), jedinstvena akcija u kojoj se turistima nudi prilika da se venčaju ispod površine mora.

„I Love You Deeply“ je akcija koja promoviše ideju podvodnih ceremonija građanskog venčanja, s tim da se to obavlja na dubini od osam metara. Venčanja je izuzetno lako moguće zakazati, jedino treba proveriti da li je termin slobodan.

 

Beograd među najboljim gradovima za noćni provod

0

Internet portal Simple Ghar je pomoću podataka sa aplikacija OpenStreetMap i TripAdvisor napravio istraživanje koje treba da pokaže u kojim gradovima se najkasnije zatvaraju kafići, restorani i noćni klubovi. Beograd se na toj listi našao na trećem mestu

Na listi gradova sa najboljim noćnim provodom prvo mesto je zauzeo Kairo. U Kairu klubovi uglavnom rade do 3 ujutru, restorani se zatvaraju oko 12, a kafići tek u pola jedan iza ponoći. Glavni grad Egipta je završio na prvom mestu ove liste sa 98.3 bodova od mogućih 100.

Na drugom mestu se nalazi Atina. Restorani rade do ponoći, noćni klubovi do 2.30 sati, kafići se zatvaraju nešto pre 11 uveče. Atina je osvojila ukupno 97.4 bodova.

Na trećem mestu na listi se nalazi Beograd. Kako se na portal navodi, Beograd je u svetu poznat po dobroj hrani i odličnom noćnom životu. Kafići se zatvaraju tek oko pola 12 uveče, klubovi rade u proseku do 1 posle ponoći, a postoje klubovi koji rade i duže. Beograd je osvojio ukupno 88.6 bodova.

Na četvrtom mestu na listi najboljih gradova za noćni provod je Istanbul, dok se na petom mestu našao Dubai.

Izvor: Simple Ghar

U Sloveniji se ukidaju kovid potvrde

0
Ljubljana-Slovenija
Photo: iStock

Vlada Slovenije je donela odluku o ukidanju kovid potvrda i samostestiranja učenika, a od sada neće više biti ni besplatnog testiranja brzim antigenskim testovima

Ministar zdravlja Slovenije Janez Poklukar je izjavio da od danas neće više biti provere PVT statusa građana (preboleli, vakcinisani, testirani), osim u bolnicama, domovina za starije, zatvorima i ostalim ustanovama. Osim toga, on je dodao da je već na snazi odluka po kojoj više nema provera kovid statusa na granicama pri ulasku u Sloveniju.

Ukida se testiranje u školama, ali će učenici u razredu i dalje morati da nose maske. U uslužnim delatnostima se takođe ukidaju ograničenja vezana uz broj osoba u istom prostoru, a ponovo se dozvoljava rad barova i noćnih klubova.

Građani i zaposleni u raznim kompanijama više neće kovid potvrdama morati da dokažu svoj status pri ulasku u kompaniju, prodavnice i tržne centre, u restorane i ostale prostore. Ukidaju se restrikcije i u radu ugostiteljskog sektora, što se odnosi i na ograničenje vremena njihovog rada.

Bacco, kralj gastronomije – „Five Senses Menu“ degustacija

0

Jedan od bastiona srpske hotelske scene, Grand Kopaonik, već više od četiri decenije uspešno spaja tradiciju gostoprimstva na koje smo tako ponosni, sa savremenim ugostiteljskim trendovima. Međutim, velika moć povlači veliku odgovornost, pa je u Grandu neophodno stalno kreirati nezaboravna i autentična iskustva. Shodno tome, otvoren je restoran Bacco, diskretni kutak sa upečatljivom gastronomskom aurom i svojevrsni generator takvih, jedinstvenih osećanja. Hotel Grand  je na taj način, pomalo neočekivano za planinsku destinaciju, velikim korakom istupio na fine dining pozornicu i postavio uistinu visoke standarde u ugostiteljstvu Kopaonika. Počevši od hrabrog opredeljenja za francusku kuhinju sa elementima mediteranske i azijske, koje iziskuju najkvalitetnije sastojke iz celog sveta i „venčanje“ sa najboljim vinima, Bacco zaista predstavlja vrhunac gastronomskog umeća. Da je baš tako, ekipa TU magazina se još jednom uverila na degustaciji ili bolje rečeno, hedonističkom putovanju, pod nazivom „Five Senses Menu“ u okviru gastronomske i vinske ture koja polako postaje zaštitni znak restorana i koju vam, u nastavku, sa zadovoljstvom predstavljamo

Prvi sled: Guščja džigerica

Terin od guščije džigerice sa maldonskom solju, parfe od guščije džigerice sa granitom od zelene jabuke i domaćim slatkim od dunja.

Jelo je posluženo sa penušavim vinom Trijumf Rose 2017, vinarije Aleksandrović. Penušavac je proizveden tradicionalnom metodom od sorte Pinot Noir i njegova svežina i arome crvenog voća se odlično slažu sa džigericom.

Drugi sled: Supa od pečuraka

Kremasta supa od vrganja, bukovače, smrčka i lisičarki sa uljem od bosiljka i narendanim crnim tatufima.

Vino je Chablis 1er Cru, Cote de Lechet 2018, vinarije La Chablisienne.    Stoprocentni Chardonnay, punog tela sa citrusnim aromama koje lepo prate pečurke.

Treći sled: Salata potočarka

Miks zelenih salata sa potočarkom, dresing od grčkog jogurta i nara, seckani bademi, biseri od belog aćeta i malina.

Poslužena je uz vino Gavi di Gavi 2020, vinarije Villa Sparina.                                    Grožđe sorte Cortes, u ovom vinu harmoničnog ukusa i nežnih aroma breskve je savršen par za salatu.

Četvrti sled 1. opcija: Flambirani stejk Dijana

Grilovane špargle, pommes dauphine i sos koji se priprema pred gostom na bazi demiglasa, sa pečurkama, ljubičastim lukom, senfom, vočesterom, uljem od tartufa i vlašcem.

Poslužen sa vinom Grand Trianon 2016, vinarija Erdevik.                                            Ova kupaža Cabernet Sauvignon-a, Merlot-a i Shyraz-a  je odležala 16 meseci u barik buradima. Vino punog tela i voćnih aroma, kao i arome kože je idealan pratilac mesa u ovom jelu.

Četvrti sled 2. opcija: Prženi bakalar

Bakalar je pržen na svinjskoj masnoći i poslužen sa pireom od krompira i veluteom od praziluka i kamilice, miks salata sa francuskim dresingom sa strane i lardo slanina od crne svinje.

Jelo je servirano uz Omnibus Lektor 2017, vinarije Erdevik.                            Chardonnay, šest meseci odležao u bariku, puterastih aroma i punog tela, lepo prati teksturu i arome ovako spremljene ribe.

Peti sled: Crepes Suzette

Ovaj francuski klasik, predstavlja palačinke kuvane u sosu na bazi soka od pomorandže, domaćeg sirupa od pomorandže i pomorandžine kore, soka od limuna i karamelizovanog šećera.

Uz desert je poslužen Taylor’s Ruby Port.                                                                  Ovo fortifikovano vino proizvedeno od pet autohtonih sorti grožđa, zaokruženih tanina i koncentrovane voćnosti, lepo nadopunjuje kremastu strukturu palačinki.

Naposletku, krajnja ocena i moj lični utisak je da je Bacco veoma uspešno savladao sve prepreke sa kojima se susreću fine dining restorani u Srbiji, posebno na Kopaoniku kao planinskoj destinaciji. Bacco se izdvaja odličnim servisom i pripremom („a la minute“ priprema, kao i spektakularna završna priprema pred gostom) kao izuzetno važnim segmentima vrhunske usluge. Edukovano osoblje uz izuzetnu, mladu somelijerku, Magdalenu Jezić i šefa kuhinje, Stevana Tomovića pojačava ovaj dojam, a pažljivo izabrani jelovnik i vinska karta podeljena po regijama, kao i neobično sofisticiran ambijent, samo dokazuju da je Bacco karika koja je nedostajala da hotel Grand Kopaonik zasluženo ponese krunu srpskog ugostiteljstva. Pa zato „Vive Le Roi Bacco“!

Tekst: Petar Vušurović

Nemačka ublažava mere

0
Photo: Pixabay/athree23

Nakon 20. marta u Nemačkoj će prestati da važi najveći broj mera ograničenja vezanih za pandemiju koronavirusa s izuzetkom nošenja maski

Nemačka je u odnosu na ostale zemlje Evrope relativno dobro prošla kroz poslednji talas pandemije, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc. On je takođe rekao da je relaksiranje mera u Nemačkoj planirano u tri faze. U prvoj fazi, koja bi trebala uslijediti već u narednim danima, ublažavaju se mere za vakcinisane i one koji su preležali bolest, ukidaju se ograničenja ulaska u maloprodajne objekte, dok na snazi za prodavnice, javni prijevoz i sve zatvorene javne objekte i dalje ostaje obveza nošenja maski.

Druga faza se očekuje 4. marta, kada bi u ugostiteljskim objektima i hotelima trebalo biti uvedeno 3G pravilo, što znači da je ulaz dozvoljen onima koji su vakcinisani, preležali bilest ili imaju negativan nalaz testa.

U trećoj fazi od 20. marta trebale bi biti ukinute sve preostale „dalekosežne mere zaštite“, s obavezom nošenja maski u zatvorenim prostorima. U Nemačkoj je do sada je vakcinisano 74.8% stanovništva.

Letovi koji ne idu nigde sve popularniji

0
Nova turistička atrakcija Letovi koji ne idu nigde
Photo: Unsplash

Od samog početka pandemije mnoge avio-kompanije su “parkirale” svoje avione, i kako ne bi potpuno propale, morale su da pronađu alternativne načine finansiranja. Jedan od takvih novih prihoda je i let avionom koji ne vodi nigde

“Letovi koji ne idu nigde” je akcija koju sve više avio-kompanija uvodi u svoju svakodnevnu praksu. Radi se o organizovanju letova koji počinju i završavaju se na istom aerodromu. Pre pandemije ideja o avio-prevoznicima koji reklamiraju letove u kojima putnici sleću na isto mesto sa kog su poleteli bila bi gotovo nezamisliva.

U Japanu, Singapuru i Australiji jednočasovni ili dvočasni letovi sa povratkom na početni aerodrom postali su vrlo popularni među ljudima željnih avio-putovanja, gde se putnici praktično samo “provozaju” avionom.

Ovakva ideja, ma koliko zvučala besmisleno, otvorila je potpuno nove horizonte mnogim avio-kompanijama koje se bore sa opstankom. U Ukrajini je, na primer, sve više kompanija koje se bave organizacijom obilaska Črenobilja avionom, gde se u niskom letu može obići ceo teren nekadašnje nuklearne katastrofe.

Sve više ovakvih letova se očekuje u bliskoj budućnosti, i svaki od njih će trajati maksimalno do 3 sata. Na taj način biće omogućeno turistima da posete neke destinacije, makar iz aviona, a avio-kompanije će imati obezbeđenu egzistenciju, na neki način.

Ovi letovi su ponudili su jedinstvene prilike putnicima koji su propustili iskustvo letenja i uzbuđenja putovanja, što omogućava da kompanija ostane u poslu, održavajući avione aktivnim i istovremeno promovišući nacionalni turizam.

Švajcarska ukinula većinu mera

0
Švajcarska
Photo: Pixabay/george17168

Švajcarske vlasti su odlučile da ukinu mere koje su važile na granicama za ulazak putnika u zemlju, dok će ostale mere biti maksimalno relaksirane

Dosadašnja praksa da svaki putnik prilikom ulaska u Švajcarsku mora imati dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa, potvrdu o preležanom kovidu 19 ili negativan test na koronavirus biće suspendovana do daljnjeg.

Osim toga, odlazak u prodavnice, restorane, kafiće, sve ustanove kulture i javne objekte biće moguć bez kovid sertifikata. Jedine mere koje ostaju su obaveza da nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama.

Squid Game, turistička horor zabava

0

Turisti od sada u Saudijskoj Arabiji mogu uživati u igri iz popularne serije sa Netlix-a i doživeti iz prve ruke neverovatno iskustvo u kom caruju vojnici u crvenim uniformama

Saudijska Arabija je obogatila svoju turističku ponudu jednim nesvakidašnjem sadržajem, a radi se o igri iz južnokorejske serije „Squid game“ u kojoj takmičari umiru da bi postali bogati.

Ime novog sadržaja je „Squid game Experience“, i on uključuje iskustvo vrlo sličnom iskustvu koje takmičari imaju u seriji. Turiste dočekuju vojnici u crvenim uniformama, a igra se završava proglašenjem pobednika. U igri učestvuje maksimalno 70 ljudi, počenje tako što učesnici dobiju pozivnice, nakon čega se suočavaju sa brojnim preprekama.

Austrija ukida sve epidemiološke mere

0
Austrija Salcburg
Photo: iStock

Austrijski kancelar Karl Nehammer saopštio je javnosti da se od 5. marta ukidaju praktično sve epidemiološke mere i ograničenja koja su uvedena zbog koronavirusa

Kancelar Austrije je izjavio da je koronavirus ekstremno fleksibilan, da se stalno transformiše, i da je zbog toga važno menjati mere i brzo reagovati. On je takođe dodao će od 19. februara usluge ugostiteljskih objekata, hotela, frizera moći da koriste i nevakcinisane osobe uz obavezan negativni test, a da će jedino ostati obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata.

Karl Nehammer je najavio da će se promeniti režim ulaska putnika u zemlju, pa će u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali covid19 ili imaju negativan test. U Austriji od 5. marta više neće biti potrebna kovid propusnica unutar zemlje.

Poslednje objave