19.3 C
Belgrade
Ponedeljak, novembar 17, 2025
Naslovna Blog Stranica 249

Kvarner, raznolikost je lepa

0

Regija Kvarner, na relativno malom području, u jednoj slici ima mnogo priča, i to je ono što je čini jedinstvenom, savršenom kombinacijom primorja, ostrva i gorja. Opatijska rivijera, Crikveničko-vinodolska rivijera, ostrva Krk, Cres, Lošinj i Rab, grad Rijeka i okolina, kao i Gorski kotar, šumsko-planinski predeo Kvarnera, garancija su raznolikosti u svakom pogledu i u svako godišnje doba

Udaljen samo nekoliko sati vožnje od najvećih evropskih metropola Beča, Minhena, Milana, Budimpešte, Beograda, Ljubljane i Venecije, Kvarner poziva na beg od svakodnevice.

Foto: Pavela

Prepun magičnih plaža od kojih su mnoge uvrštene u sam svetski vrh, Kvarner je destinacija s uzbudljivom gastro-scenom i autohtonim, lokalnim vinima, ali i prepuna izazova za aktivan odmor na otvorenom, kako na kopnu, tako i na moru. Aromaterapija na otvorenom zahvaljujući kombinaciji vetra, mora, mediteranskog bilja i blage mediteranske klime uz više od 200 sunčanih dana godišnje, olakšava disanje i znatno doprinosi dobrom fizičkom i mentalnom stanju. Upravo je sve to prilika za „resetovanje“ u 2022. godini.

Foto: Vladimir Franolić

U proleće, na Kvarneru ističu da je idealno vreme za sportove i sportske manifestacije. Na Lošinju je aktivna „Ljubičić tenis akademija“ www.ljubicicacademy.com koja ostrvo Lošinj pozicionira kao teniski centar regije, u kojem možete sresti i Rodžera Federera. Za igrače malo jače, tu su  brdsko biciklističke trke kao što je „4 islands MTB“ na kvarnerskim ostrvima Krku, Cresu, Lošinju i Rabu, koje su deo službenog dobijanja licence „Ironman“.

Vinarije širom Kvarnera otvorile su vrata podruma i degustacionih soba, a u njima se piju penušavci i vina autohtonih sorti koje nigde drugde nećete piti, poput sansigota, žlahtine, jarbole trojišćine, do belice koja je  kupaža 5 autohtonih sorti. Kvarnerski penušavac od žlahtine, mehurićima dočarava lepršavost i raznolikost Kvarnera, koji ostaje u sećanju. Kvarner Wines je brend oznaka koja će vam reći da ste na pravom mestu.

Foto: Luka Tabako

Regija Kvarner oduvek je bila regija vrhunskog kulinarstva, omiljena destinacija ljubitelja gastro doživljaja. Tražite preporuku, jer ne znate šta biste izabrali? Na Kvarneru ćete naći Mišlenove zvezdice i preporuke, JRE oznake, Gault&Millau kapice, Falstaff preporuke i mnoge druge, kao i regionalnu oznaku kvaliteta „Kvarner Gourmet“ i „Kvarner Food“, koja vas upućuje na lokalnu ponudu, kvalitet i kreativnost šefova. Pridodamo li tome krčku pršutu, domaći sir, kvarnerske škampe, rabsku tortu, goranske šumske plodove i divljač, cresku jagnjetinu, te sve začinimo maslinovim uljem, preostaje na gastro putovanju Kvarnerom samo još reći: „Prijatno i živeli!

Foto: Luka Tabako

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

U srcu Izole kuca novi hotel

0

Krajem novembra 2021. godine u centru Izole otvoren je novi „DeGrassi Boutique Garni Hotel“. Ovaj hotel sa četiri zvezdice nalazi se u staroj izolskoj palati DeGrassi koja potiče iz 1800. godine, a pripadala je istoimenoj porodici koja se bavila preradom ribe. Nakon tri godine renoviranja, nekadašnji Palazzo DeGrassi zasijao je novim sjajem

Diskretna elegancija

U enterijeru hotela smenjuju se prirodni tonovi kamena, peska, drveta, a sačuvana su i neka od originalnih arhitektonskih obeležja palate, kao što je kameno stepenište i gvozdena ograda. Hotel nudi deset elegantno opremeljenih soba – devet dvokrevetnih i jedna trokrevetnu sobu, s tim da postoji mogućnost i spajanja dve dvokrevetne sobe u porodični apartman. U ponudi su delux, superior i standard sobe, dok se na poslednjem spratu nalaze četiri delux SPA sobe sa privatnom infra saunom i hidromasažnom kadom za dvoje.  Sve sobe su zvučno izolovane, pa gosti mogu uživati u potpunom miru i tišini. Hotel poseduje i punjač za električna vozila. 

Aperitivo bar

Od samog otvaranja hotela, aktivan je i DeGrassi Aperitivo Bar koji se nalazi u foajeu, a ima i baštu ispred hotela. U ponudi su strana i domaća vina, penušavci, kokteli… U baru se organizuju i različiti događaji kao što su tematske večeri za Valentinovo, kulinarske i muzičke večeri posvećene određenim gastronomskim regionima – suši veče, francusko veče… U planu je otvaranje i vinskog podruma sa degustacionom salom, a akcenat će biti na autohtonim vinima.

Personalizovana usluga

U ovom butik hotelu, svakog gosta poznaju. Odmor je personalizovan i gostu se izlazi u susret i ispunjavaju se različiti zahtevi. Želeli smo da ponudimo nešto novo i drugačije, kvalitet kakvog nema u Izoli. Poznajemo naše goste, ispunjavamo im različite želje i već imamo goste koji nam se vraćaju. S druge strane imamo bar u kome se održavaju i muzičke večeri, a može nešto i da se pregrize uz vina i koktele. U bar nam dolazi lokalno stanovništvo, vikendom smo stalno puni, što nam je veoma drago“ – kaže Jakob Dolenc, direktor hotela. 

Sve dodatne informacije nalaze se na sajtu https://degrassihotel.si/

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Piše: Bojana Ilić, foto: Rok Jurman

Turska treća po čistoći plaža

0
Turska
Photo: iStock

Turska je odlučila da u narednim godinama bude prva zemlja u svetu po broju plaža koje nose oznaku Plava zastavica

Turska je treća zemlja po čistoći plaža na svetu. Turska se sa ukupno 519 plaža ovenčanih oznakom Plava zastavica našla na visokom trećem mestu među 49 zemalja sveta. Na drugom, odnosno trećem mestu se nalaze Španija i Grčka. Njihov plan je, kako ističe ministar za životnu sredinu i urbanizaciju, da do 2023. godine budu prva zemlja na svetu po broju najčistijih plaža.

Osim plaža, ovo priznanje su imaju i 22 marine u zemlji, kao i 6 jahti i 10 održivih turističkih brodova, navodi Hurriyet daily news. Zemlje koje imaju Plavu zastavu dokazuju kako zadovoljavaju ekološke standarde i pokazuju svoj doprinos ciljevima održivog razvoja.

Blogeri iz Srbije na Kvarneru, saznajte više.

Plava zastavica je priznanje koje se dodeljuje na međunarodnom nivou, a dodeljuje se za čiste i sigurne plaže, odnosno plaže koje ispunjavaju sve ekološke standarde. Najveći deo plaža koje su ove godine ponele oznaku Plave zastavice nalaze se na egejskoj obali Turske. Sama činjenica da je Turska treća po čistoći plaža samo pokazuje želju ove zemlje da bude lider u turizmu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Žirolata, skrivena dragocenost Mediterana

0
Žirolata, skrivena dragocenost Mediterana
Photo: Pixabay/jms85

Ovo ostrvo nazvaju još i “planina u moru”, jer je pejzaž izrazito planinski čiji najviši vrh dostiže čak 2.710 metara. Na njemu nema industrije, nema ni izražene poljoprivrede, sem nešto vinograda i maslinjaka. Ostrvo živi isključivo od turizma, jer nudi prijatnu klimu, predivne plaže i planinske staze za aktivan odmor

Korzika je po veličini četvrto ostrvo u Mediteranu, i najveće ostrvo koje nema nikakve veze sa vulkanima. Obuhvata površinu od 8.600 kvadratnih kilometara i administrativno pripada Francuskoj, nalazi se na severu Mediterana između Ligurijskog i Tirenskog mora. Jedna od najpopularnijih destinacija na ostrvu je, u zavisnosti od toga ko kako izgovara, Žirolata ili Đirolata (Girolata).

Na severozapadnom delu Korzike nalazi se po mnogima najlepši zaliv na svetu. Upravo na njemu se nalaze dva prirodna rezervata sa Uneskove liste svetske baštine. Do prirodnih rezervata se može doći isključivo brodom i ceo zaliv je poznat po oštrim stenama, “strašnim” liticama i brojnim zalivima. Ovo dramatično okruženje, s malim selom okruženim morem, koje se penje uz visoke planine, stvara vrlo impresivnu sliku.

Savršena destinacija za zaljubljene, saznajte više.

Žirolata broji oko 200 stanovnika i u selu se nalazi nekoliko znamenitosti koje treba posetiti, poput tvrđave i kule. Najveća zanimljivost ovog mesta je bogat biljni i životinjski svet, kao i kristalno čisto more. Mesto je kao idealno za pristajanje jahti i brodića, a peščana plaža s jedne strane i bogata istrorija i kultura s druge strane, samo su deo sadržajne ponude ovog magičnog ostrva.

U slučaju da je sve popunjeno, postoje brojni izleti brodićem sa okolnih ostrva. Žirolata, skrivena dragocenost Mediterana, se za tren oko pretvara iz vrlo mirnog sela u uspešnu turističku destinaciju tokom leta. Više o Žirolati i Korzici pronađite na sledećoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom

0
Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom
Photo: iStock

Prema podacima Turističke organizacije Herceg Novog, broj turista u gradu je u velikoj meri premašio broj iz 2021. godine. Ovo je izuzetno pozitivan znak za turizam u Crnoj Gori

Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom, u ovom gradu trentno boravi skoro 7.000 turista, što je 340% ostvarenog prometa gostiju u odnosu na 2021.

Kako navodi Turistička organizacija Herceg Novi, od ukupnog broja gostiju najviše ima stranih, dok je domaćih preko 800. Od ukupnog broja gostiju, oko četiri hiljade njih smešteno je u hotelskom, dok ostali borave u privatnom smeštaju.

Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom

Rekordna poseta turista najavljuje dobru turističku sezonu, a konkretne rezervacije turista to i potvrđuju. Za dobar početak letnje turističke sezone nazaslužnije su dobre promotivne aktivnosti nacionalne i lokalne turističke organizacije na domaćem i stranom tržištu.

Savršena destinacija za zaljubljene, saznajte više.

Herceg Novi je poznat po blagoj mediteranskoj klimi, leta su suva i topla a zime blage. Tokom leta u gradu ima u proseku 10.7 suncanih sati dnevno, temperatutra mora je između 22 i 26 stepeni. Hercegnovska rivijera se pruža u dužini od 25 kilometara i obuhvata 7 naselja, turistickih mesta od kojih svako ima neku svoju specificnost.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

The Times izdvojio 11 destinacija u Hrvatskoj

0
Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Novinari ovog lista su odabrali destinacije koje garantuju nezaboravan i pravi odmor u Hrvatskoj bez preteranih gužvi. U modi je miran i sadržajan odmor na manje posećenim mestima

Britanski list The Times je izdvojio 11 destinacija u Hrvatskoj u svojoj poslednjoj reportaži. Na samom početku on navodi da je za savet gde otići najbolje pitati lokalno stanovništvo. Meštani će vrlo rado podeliti svoja iskustva sa turistima.

Lepota i raznovrsnost Hrvatske je u stvari ono što osvaja svetske putnike. Od planinskih lanaca, nacionalnih parkova sa rekama i vodopadima, do plaža od Istre do Dubrovnika. Osim toga, sve destinacije su kao izmišljene za gurmane, sa najboljim jelima koja se služe uz lokalna vina svetske klase.

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija, saznajte više.

Uglavnom se radi o destinacijama koje su popularne kod meštana i lokalnog stanovništva. The Times posebno hvali uvalu Samograd na Korčuli, reku Omblu, ali i restoran Stari Fijaker u Zagrebu i vinariju Kozlović.

Osim toga, izdvojeni su i NP Krka i ostrva Šipan i Mljet. Preporučuje se i vožnja trajektom iz Orebića na Korčulu, obilazak Zagrebačke katedrale, Zmajevih brazdi u Motovunu i vile Čingrije u Dubrovniku, saopštila je Hrvatska turistička zajednica.

Više od 1.600 kilometara obale, 1.244 ostrva, 10 mesta svetske baštine Uneska i 8 nacionalnih parkova su samo neki od razloga zašto treba posetiti Hrvatsku. Jedno je sigurno, u koji god deo Hrvatske da dođete, to će biti početak doživotne ljubavne veze, navodi The Times.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Savršena destinacija za zaljubljene

0
Kipar Savršena destinacija za zaljubljene
Photo: iStock

Na Kipru možete pronaći neverovatno lepe plaže. More je veoma toplo, a klima blaga, što ga čini izuzetnom destinacijom za letnji odmor

Kipar je poznat kao destinacija koju obično posećuju turisti koji vole luksuz. Kao kombinacija istorije, kulture i prirode, Kipar je savršena destinacija za zaljubljene.

Ovo ostrvo ima duge peščane plaže i nudi mnogo toga turistima koji traže opušten i okrepljujuć odmor. Postoji veliki broj plaža koje su kao napravljene za porodične odmore, a postoje i one skrivene, usamljene i divlje. Ukoliko skrenete sa zvaničnih staza pronaći ćete možda i najbolje čuvane tajne ostrva.

Otkrijte koje zemlje imaju najbolje plaže na svetu.

Preko 10% Kipra je prekriveno vegetacijom i u malim uvalama nalaze se divlje plaže, skriveni biseri Mediterana. Upravo to ga izdvaja od ostalih turističkih destinacija. Iako ga svake godine posećuje veliki broj turista, on uvek čuva ono najromantičnije za parove i zaljubljene. Svaki skriveni deo ostrva je savršena destinacija za zaljubljene, a svi znamo da ljubav zahteva samoću.

Postoji i veliki broj hotela koji nude takve vrste odmora, rezervisane samo za parove i zaljubljene, neke od takvih hotela možete pronaći na booking.com stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

U Grčku bez antigenskih i PCR testova

0
Grčka ublažava mere, dobre vesti za građane Srbije, U Grčku ove godine bez antigenskih i PCR testova
Photo: iStock

Letovanje u Grčkoj će ove godine biti kao u dobra stara vremena. Državljanima Srbije na ulasku u zemlju od dokumenata neće biti potrebno ništa sem pasoša

Turisti iz Srbije će ovog leta moći da uđu u Grčku bez antigenskih i PCR testova, izjavio je ministar turizma Grčke Vasilis Kikiljas. On je u razgovoru sa ministarkom turizma Srbije Tatjanom Matić najavio unapređenje odnosa dve zemlje.

Za sada se razgovara o prevažilaženju krize nastale u toku pandemije korona virusa. Osim toga, razmatra se ukidanje rominga ili bar smanjivanje tarife za državljane Srbije, navodi eKapija. U razgovoru je takođe navedeno da se otvara kancelarija Turističke organizacije Srbije u Atini. Na taj način će se konkretnije raditi na unapređenju bilateralne saradnje u oblasti turizma između Grčke i Srbije.

Koja zemlja ima najbolje plaže na svetu?

Ministarka turizma Srbije je izjavila da su usaglašeni sa grčkim vlastima kada je u pitanju pomoć turističkim agencijama i operatorima. Deo problema se odnosi i na neralizovana zamenska putovanja i na zarobljeni novac agencija koji se nalazi kod hotelijera u Grčkoj. Za sada je sigurno da će turisti iz Srbije u Grčku ove godine moći da uđu bez antigenskih i PCR testova.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Sve čari zlatne slovenačke Istre

0

Da bismo upoznali područje koje je specifično po vrhunskoj gastronomiji, odličnim hotelima i brojnim prirodnim bogatstvima, krenuli smo na put ka Sloveniji. Slovenačka Istra nije velika, ali je potrebno dosta vremena da se upozna. Upravo zbog toga smo i odlučili da sa kolegama iz turističkih agencija iz Srbije podelimo sve lepote ove zemlje i ljubaznost naroda koji je oduvek znao kako biti pravi domaćin 

Naš prvi susret sa Slovenijom je bio u Ljubljani, u hotelu Four Points by Sheraton Mons. Nakon srdačne dobrodošlice i aperitiva, krenuli smo u obilazak hotela. Hotel je moderan i čini nam se jako prijatan, posebno zbog činjenice da se nalazi van grada, u jednoj posebnoj šumskoj oazi. Nakon ručka u prelepom restoranu sa “open kitchen” konceptom krenuli smo ka Izoli.

Naša sledeća stanica je bila Izola, grad na samoj obali mora. Nakon obilaska hotela Cliff, sasvim odgovarajućeg imena jer se nalazi na samoj ivici, pauzu smo napravili u bašti restorana Kamin, sa predivnim pogledom ka pučini. Sa terase, čini nam se, može se videti čak i italijanska obala kad je lep dan. Nakon predaha, krenuli smo ka Portorožu.

U ovom mondenskom gradiću smo bili smešteni u Grand hotelu Bernardin, koji je poznat po tome da se recepcija nalazi na desetom spratu, a da su sve sobe ispod, imajući u vidu da se hotel nalazi na litici. Svaka soba, pored luksuza, obezbeđuje i neverovatno lep pogled ka moru, pa je odmor na terasi sasvim posebno iskustvo. Nakon dobrodošlice i odmora, krenuli smo u obilazak još jednog poznatog portoroškog hotela. 

Posetili smo Kempinski Palace hotel koji se nalazi u srcu grada. Treba navesti da je ovaj hotel zbog istorije, arhitekture i značaja lokalno poznat kao “Beč na moru”. Nakon upoznavanja sa sadržajima hotela, imali smo čast da večeramo u restoranu Sophia, čije je vrhunsko fajn dajning iskustvo prepoznao i čuveni Mišlenov vodič. Ovaj restoran je ime dobio po čuvenoj glumici Sofiji Loren. 

Ujutru smo nastavili sa obilaskom hotela u Portorožu. Na redu su bili LiffeClass hoteli gde su kolege iz Srbije mogle da se upoznaju sa njihovom hotelskom ponudom. Nastavili smo dalje ka Kopru, gde smo u društvu vodiča proveli fantastično vreme u obilasku grada. Posetili smo i lokalnu radnju Barba Sol koja proizvodi unikatnu morsku so sa različitim ukusima. Ručali smo u restoranu Kogo, nakon čega smo obišli i vinariju Vinokoper, u čijem se sklopu i nalazi restoran. Tokom obilaska vinarije smo od vodiča saznali mnoge interesantne stvari vezane ne samo za vino, već i za istoriju regiona. U sklopu vinarije se nalazi i stara drvena bačva za čuvanje vina od preko 40.000 litara, najveća u staroj SFRJ.

Dan smo nastavili u mestu Marezinge, gde smo imali prilke da degustiramo vino iz čuvene vinske fontane. Uz čašu vina i dobrodošlicu koju su nam priredili domaćini nastavljamo ka Biljnom raju Slovenačke Istre koji se nalazi u selu Trsek, gde smo sa domaćinima proveli nekoliko sati u razgovoru o bioenergiji i biljkama. Dan završavamo u jako lepom Grand Koper hotelu, luksuznom hotelu u srcu starog grada Kopra. 

Sledeći dan je bio rezervisan za Portorož i Piran. Prva stanica je bio Aerodrom Portorož, gde u smo u prijatnom razgovoru sa domaćinima saznali da postoji mogućnost panoramskog razgledanja grada avionom. Iako ovaj aerodrom nije namenjen za sletanje većih komercijalnih aviona, on je važan infrastrukturni objekat jer u velikoj meri može da oplemeni turističku ponudu ovog kraja.

Nakon aerodroma, nastavili smo dalje ka uzgajivačnici ribe Fonda, gde smo iz prve ruke naučili sve o organskom uzgoju brancina i orade, što smo kasnije mogli i da degustiramo. Ovaj sadržaj je posebno bio interesantan kolegama, jer se osim edukativnog dela dobije prilika da se na praktičan način, iz čamca, sve to i doživi. 

Od uzgajivačnice Fonda nastavljamo brodićem do prelepog Pirana, gradića kog smo svi nestrpljivo čekali da vidimo. Nakon obilaska grada i razgovora sa vodičem, osvežili smo se na Nebeskoj terasi u hotelu Piran, mestu sa kog se možda i najbolje vidi srce starog grada i obala.

Naša sledeća stanica je bila restoran Marina u istoimenom hotelu, gde smo ponovo imali čast da degustiramo specijalitete koje je Mišlenov vodič uvrstio u svoju selekciju. Nakon ručka smo posetili muzej Izolana, obišli grad i posetili jako lep DeGrassi butik hotel, gde su nas domaćini dočekali sa osveženjem. 

Veče smo proveli u hotelu Grand Koper, gde su nas predstavnici dočekali sa novim gastronomskim čarolijama. Večerali smo u bašti hotela, na samoj obali mora u starom delu grada, što je ostavilo poseban utisak na sve.

Poslednjeg dana našeg boravka u Sloveniji napuštamo primorje i krećemo ka kontinentalnom delu Slovenije, ka Predjamskom gradu i Postojnskoj jami. Predjamski grad smo obišli sa vodičem koji je bio naš domaćin tokom boravka, upoznali smo sve što ovaj nesvakidašnji dvorac nudi turistima i krenuli ka Postojnskoj jami. Interesantno je navesti da je ovaj sistem pećina među najpoznatijim u Evropi i da u njemu živi endemska vrsta čovečje ribice, koju smo imali prilku i da vidimo. Čuli smo da je u samoj pećini vrlo hladno, u šta smo se vrlo brzo i uverili.

Puni utisaka, krenuli smo dalje ka hotelu Jama, koji se nalazi pored same pećine. Hotel je moderan, diskretno ušuškan u prirodu i ambijent, i tu smo imali prilku da, uz ručak, od domaćina saznamo sve što je interesantno vezano za lokalitet i sam hotel. Nakon razgovora, napuštamo Postojnsku jamu i Sloveniju, s jedne strane tužna srca jer odlazimo, a s druge strane bogatiji za fina, jedinstvena iskustva koja su nam pružili dragi ljudi i ova divna zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Meksičke školjke – gordite

0
Dekadentne meksičke školjke gordite (1)
Photo: iStock

Da li ste ikad bili u restoranu koji služi meksička jela i pitali se koliko su autentična? Između sendviča sa sirom na žaru i takosa punjenih čedarom, u restoranima su dostupne mnoge amerikanizovane verzije meksičkih jela

Jedan od najpopularnijih meksičkih specijaliteta je gordita. Iako zbog svoje pržene i punjene prirode deluje potpuno američki, to je autentična hrana u meksičkoj kulturi. Ovaj specijalitet je izuzetno popularan i van Meksika i poznat je još kao „meksičke školjke gordite“ jer tako napunjene podećaju na morske plodove.

Dekadentne meksičke školjke gordite
Photo: iStock

Šta su tačno gordite?

Nažalost, postojalo je toliko različitih verzija ovog jela da je teško reći šta je pravo, a šta nije. U suštini je bitno razumeti što ovo jelo tradicionalno podrazumeva. Tradicionalna meksička gordita se pravi od testa za tortilje, nakon čega se filuje sirom, mesom, povrćem ili raznim sosevima. Posle punjenja cele gordite se prže na ulju.

Magare u testu, saznajte više.

Meksičke gordite su odlične u bilo koje doba dana, iz bilo kog razloga. Iako se ne jedu često za doručak, ne postoje pravila koja kažu da ne možete započeti dan s malo prženog testa. Na kraju, šta je krofna, ako ne prženo testo…

U suštini, gordite se ne smatraju jelom, tj obrokom. Nisu baš velike i odlično su predjelo ili međuobrok. Budući da se smatraju uličnom hranom, uobičajeno je poručiti ih na poslovnoj pauzi ili tokom šetnje po gradu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Trevizo italija

Manja, pametnija i pitomija alternativa Veneciji

0
Kada ljudi pomisle na Veneciju, obično zamišljaju gondole, kanale i gomilu turista. Međutim, samo sat vremena vožnje dalje nalazi se Trevizo, manji i pametniji...