19.6 C
Belgrade
četvrtak, avgust 21, 2025
Naslovna Blog Stranica 278

Lazure hotel & marina, savršeno mesto za rad “od kuće”

0
Lazure hotel & marina savršeno mesto za sve one koji mogu raditi “od kuće” (1)

Došlo je vreme kada putovanja, upoznavanje novih kultura i zemalja više nisu nužno vezana samo za one 4 nedelje u godini kada imamo službeni godišnji odmor. Sada možemo raditi i živeti na različitim mestima, obavljati svoj posao, istraživati zemlje i kulture, živeti blizu mora kada god to poželimo

Sve što vam treba je laptop i dobar WiFi i vaša kancelarija može biti gde god poželite da se nalazite. Pre dve godine, ovako nešto bilo je gotovo nezamislivo svima onima koji ne rade u IT sektoru ili nekom drugom digital ili online business-u. Sada je to postala naša svakodnevica koju treba maksimalno iskoristiti. Boraviti na svežem vazduhu, odmah pored mora, sa najviše sunčanih dana u zimskim mesecima, u blizini planina….zvuči odlično, zar ne?

Većini ljudi je danas postalo gotovo normalno da rade ”remotely”, “od kuće” ili sa neke druge lokacije koja nije naša originalna kancelarija. Tom novom trendu poslovanja i putovanja doskočio je i hotel Lazure u Herceg Novom u Crnoj Gori. Oni su osmislili Lazure living program u kojem su svima kojima je to moguće, po pitanju poslovnih i porodičnih uslova, omogućili da žive u hotelu. O čemu se tu radi?

Lazure living program sastoji se od brojnih pogodnosti, popusta i beneficija koje gosti hotela ostvaruju ukoliko borave u hotelu minimalno 2 nedelje u periodu od novembra do aprila 2022. Svi gosti koji svoj smeštaj bukiraju za minimalno 2 nedelje dobijaju minimum 30% popusta na cene smeštaja u jednom od predivnih apartmana sa spavaćom sobom, dnevnim boravkom i kupatilom. U cenu je naravno uključen i doručak pa tako mesečna cena smeštaja za dve osobe u Historical zgradi iz 18. veka koja je pretvorena u luksuzni, boutique hotel kreće od 1225,00 evra. Dodatne pogodnosti koje gosti prilikom svog boravka u Lazure hotelu ostvaruju su 15% popusta na laundry service, 15% popusta na hranu i piće, neograničeno korišćenje Atmosphere SPA centra koji uključuje unutrašnji bazen, saune, unutrašnji jacuzzi, teretanu, relax zonu, ležaljke oko bazena.

Dakle, svako jutro, vi se probudite, a ekipa u restoranu vam posluži najbolji Lazure doručak u jedinstevnom ambijentu boutique hotela. Kao kancelariju možete koristiti lobby ili jednu od dve dvorane za sastanke kojima hotel raspolaže. Nakon posla, relaksirate se u Spa centru ili odradite trening u teretani. Ako je napolju sunčano i toplo, uzmete električne bicikle i krenete u istraživanje Herceg Novog. Za one koji žele malo više avanture, osoblje na recepciji će organizovatii izlet brodom ili hajking uz vodiča po Orjenu.

Jesen u Boki Kotorskoj je divna… Vreme je odlično, nema gužvi, cene su primamljive, ljubaznost lokalnih ugostitelja i hotelijera izuzetna. Ako ste i vi jedni od onih koji mogu da biraju gde će živeti i raditi, bar privremeno, Lazure hotel & marina bi svakako trebalo da budu mesto o kojem bi trebalo razmisliti.

Za više infomracija, posetite web adresu www.lazure.me ili kontaktirajte na +382 31 781 770.

Slovenija pooštrava mere, moguće zatvaranje ugostiteljskih objekata

0
Slovenija pooštrava uslove ulaska u zemlju
Photo: iStock

Slovenački ministar ekonomije i potpredsednik vlade Zdravko Počivalšek najavio je oštre mere protiv građana koji ne poštuju epidemiološka pravila. Ove mere su sada posebno bitne jer je u poslednjih 24 sata potvrđeno 3.166 novih zaraza, što je drugi najveći broj ove godine

Od ponedeljka svi učenici i studenti će ubuduće umesto jednom morati da urade testove dva puta nedeljno. Osim toga, češća redovna obavezna testiranja od ponedeljka se uvode i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Takođe, maske će biti obavezne i za vakcinisane, ukoliko su u neposrednom kontaktu s drugim osobama.

Vlasnici lokala moraće da vrše kontrole kovid propusnica gostiju, ukoliko gosti odbiju da ih pokažu, treba im ili zabraniti ulaz ili će snositi odgovornost, navedeno je na vladinoj konferenciji za novinare.

Epidemiološka slika je vrlo loša, Slovenija ide prema najgorem stanju u epidemiji do sada, i ukoliko stanje ne bude promenjeno, moguće je potpuno zatvaranje zemlje, odnosno mnogih delova društvenog života.

Prvi na udaru biće ugostitelji, sektor koji je već dovoljno oštećen u pandemiji, ukoliko dođe do pooštravanja mera, to može biti pogubno po ugostitelje i po celu turističku industriji.

Od 1. januara neće važiti ni PCR za ulazak u EU

0
EK Predlažemo kovid sertifikate, ne pasoše

Sve više zemalja sveta otvara granice za međunarodne putnike, jedini preduslov je da budu potpuno vakcinisani. Hoće li u bliskoj budućnosti sve testove zameniti isključivo vakcinacija?

Kako ističu iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije “Yuta”, bez potpune imunizacije od prvog januara 2022. godine u mnoge države Evropske unije neće moći da se putuje.

Potpredsednik “Yute” Milan Lainović istakao je da su to za sada samo nezvanične informacije, ali da sve ukazuje na to da će ova novina zaživeti već od prvog dana sledeće godine.

Milan Lainović je takođe izjavio da za sada nema još univerzalnog pravila ulaska u zemlje EU, jer države članice nisu uskladile stavove, odnosno sve bezbednosne protokole i priznavanje vakcina.

“Najizvikanije” destinacije Srbije

0
Zlatibor
Photo: iStock

Iako u Srbiji ima jako puno sjajnih mesta za odmor, postoje i ona koja se tradicionalno uvek biraju, mesta koja je masovni turizam transforisao skoro do neprepoznatljivosti

Na osnovu glasova čitalaca portala Nova.rs, najizvikanije destinacije u Srbiji su Kopaonik i Zlatibor. Kako ovaj portal navodi, Zlatibor je ubedljivo prvi u ovom takmičenju, jer je „Budva na planini“, jer je „gore nego u gradu“, jer se „pretvorio u haos“, jer je postao „gradilište“, jer je „fensi, bahato i nigde prirode osim u najširem pojasu planine“, jer se tamo dešava „čisto uništavanje prirode“.

Za njim sledi Kopaonik, koji je slično okarakterisan. Ove dve najpopularnije zimske turističke destinacije u Srbiji zbog svoje lepote i reputacije privlače sve više turista iz godine u godinu, pa je masovni turizam stavio ove dve planine na vrh “crne liste”.

Putnici i dalje oprezni

0
Putovanja aerodrom putnik
Photo: Pexels

Na osnovu istraživanja Barometra o međunarodnim putovanjima, može se zaključiti da su planirana putovanja u Evropi u periodu septembar – decembar ove godine i dalje daleko ispod proseka koji se obično beleži

Ovi rezultati pokazuju da su putnici i dalje jako oprezni oko poseta evropskim destinacijama sve dok postoje zabrinutosti oko infekcije koronavirusom. Međutim, s obzirom da se stopa vakcinacije u celom svetu poboljšava, veći je i apetit putnika za putovanjima.

Evropska komisija za putovanja (ETC) je istakla da putnici još uvek oklevaju da razmotre putovanja po Evropi, i da su za sad ključne destinacije Kanada, Kina, Japan, Rusija i SAD. Gledajući prema 2022. godini, imperativ je implementiranje usklađenijih pravila putovanja u Evropi i globalno kako bi se stvorili jasni i definisani uslovi za putnike. Kampanje vakcinacije napreduju, vreme je da se fokus sa rizične zemlje prebaci na rizičnog putnika, ističu iz ETC.

Zemlje zapadne i srednje Evrope i dalje su najpopularnije lokacije kod međunarodnih putnika, i oni biraju zemlje koje su pokazale dobro upravljanje pandemijom, kao i destinacije na kojim su manje gužve.

Više o izveštaju pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Grčka vraća novac agencijama i turistima iz Srbije

0
Grčka letovanje sa vakcinom, antitelima ili sa negativnim testom
Photo: iStock

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je izjavila da je Grčka potvrdila da neće biti produženja Uredbe o zamenskim vaučerima, i grčke agencije će morati da vrate novac agencijama, odnosno građanima Srbije koji nisu iskoristili vaučere

Srbija je prošle godine usvojila uredbu koja omogućava da svi građani koji su uplatili turističke aranžmane do 15. marta imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste do 31. decembra 2021. godine. Ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do tada, imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022. godine.

Kako je istakao direktor Nacionalne asocijacije turitičkih agencija Srbije Aleksandar Seničić, oko 50% putovanja nije realizovano, a novac koji su agencije zaradile u prethodnom periodu iskoristile su da vraćaju dugove.

Šta raditi sa 200.000 bunkera?

0

Najveći broj vojnih bunkera koje je izgradio albanski komunistički diktator Enver Hodža više nema onu zloslutnu namenu, zaštitu od nukleranog rata. Njima je udahnut potpuno novi život, i danas se u njima održavaju koncerti, izložbe, služi se hrana i piće…

Svi vojni bunkeri u Albaniji su izgrađeni između 1960-ih i 1980-ih godina, kada je Albanija bila pod komunističkom vlašću. U doba Hladnog rata, Albanija je bila potpuno izolovana i u velikoj meri paranoična, imajući u vidu diktatora koji je držao ovu zemlju u konstantnom strahu i pod potpunom kontrolom.

Tačan broj vojnih bunkera nije poznat, postoji između 175 i 750 hiljada skrovišta napravljenih za zaštitu zemlje. U proseku, to je skoro 6 bunkera po kilometru kvadratnom. Albanija je u svetu poznata po tome, i vlasti ove zemlje su odlučile da od njih naprave turističku atrakciju.

Neki od bunkera su pretvoreni u muzeje i galerije, a najpoznatiji među njima je takozvani Bunk’Art u Tirani. Neverovatno zdanje čiji su hodnici napravljeni da izgledaju kao paukova mreža, sa više od 100 prostorija, izgrađeno je 1970-ih, po želji komunističkog lidera Envera Hodže kao zaštita u slučaju nuklearnog rata.

Veliki broj njih je pretvoren u kafiće i restorane, koje svake godine posećuje veliki broj ljudi, a pojedini su poslužili kao uzgajalište za pečurke. Bunkeri su danas postali jedan od najpoznatijih simbola Albanije, i taj motiv je upotrebljen i da se naprave brojni suveniri, magneti, olovke ili džepni noževi.

Tradicionalna parada ovaca u Madridu

0

Ulice Madrida su u nedelju bile pune ovaca, a zvuke automobila i sirena zamenila su zvona i pastirske frule

U Madridu je u nedelju održana godišnja parada ovaca, svakog oktobra pastiri vode svoja stada centralnim gradskim ulicama, prateći drevne staze kojima se njihova stada kretala vekovima.

Meštani su ih dočekali na ulicama kako bi učestvovali u neobičnom događaju, a ovaj običaj je uveden 1994. godine kako bi pastirima omogućio da se kreću tradicionalnim rutama iz smera severne Španije prema južnim pašnjacima koji im služe za zimsku ispašu.

Posebnu atrakciju čine i sami  pastiri odeveni u tradicionalne narodne nošnje koji stada prate uz narodnu muziku i ples.

Gastronomsko iskustvo koje se ne propušta – ukusi sveta u Boki

0

Iako je letnja turistička sezona završena, Boka Kotorska nastavlja da očarava svojom lepotom, ali i zimskom turističkom ponudom. Za mnoge je upravo zimski period vreme kada se odlučuju da vikende iskoriste tako što će napraviti izlet do Boke, gde je svakako najbolji izbor, glavna zvezda Jadrana, Blue Kotor Bay Premium Spa Resort

U skladu sa svojim opredjeljenjem da aktivno učestvuje u promociji destinacije, Blue Kotor Bay će tokom novembra i decembra, u hotelskom restoranu Lighthouse, prirediti gastronomsko iskustvo za pamćenje. Renomirani šefovi kuhinja će gostovati u hotelu Blue Kotor Bay i ljubitelje visoke kuhinje povesti na nezaboravno gastro putovanje od Južne Amerike do Dalekog Istoka. Zamirisaće čarobne arome Mediterana, na tanjirima će se pomešati boje Balkana i Orijenta, a na nepcima zaplesati ukusi Meksika i Španije. Pored upoznavanja i deljenja iskustava i znanja, glavni cilj ovih događaja je da se gostima prezentuju različite kuhinje i kulture iz kojih dolaze. Kroz pažljivo kreirane jelovnike, koji će imati od 6 do 9 gangova, gosti će imati prilike da se informišu o načinu pripreme određenih jela, da prate proces spremanja hrane, kao i da uživaju u pićima karakterističnim za svaki region koji se predstavlja.

Prvog vikenda novembra iz Beograda nam dolazi šef Marko Marić, koji će na jedinstven način dočarati modernu azijsku kuhinju. Poslednjih pet godina proveo je kao šef kuhinje čuvenog restorana Zengo, a put ga je vodio od Dubaija i Dohe do Vijetnama, Kambodže i Japana, gde je usavršio veštine pripreme savremenih azijskih jela. Ljubitelji ovih specifičnih ukusa će kroz 9 različitih jela dobiti uvid u posebne namirnice koje se koriste u ovim dalekim zemljama, aromatične začine i kulturu ishrane koja se prilično razlikuje od naše.

Dve nedelje nakon toga, ljubitelji tradicionalnih jela srpske kuhinje imaće prilike da probaju specijalitete jednog od najboljih beogradskih restorana Ambar, čiji nam šef, Vladimir Cvetković dolazi u goste. Njegov moderni pristup kuhinji inspirisan je balkanskom tradicijom, tako da će se na tanjirima naći poznata jela, ali spremljena malo drugačije. Ukusi uz koje smo odrastali, prepoznatljivi mirisi iz kuhinja naših majki i baka, namirnice koje bude sećanja na detinjstvo, selo i slobodu – sve će to doneti šef Vladimir, na samo njemu svojstven način, u modernom i nesvakidašnjem stilu.

Decembar ćemo započeti dinamičnim spojem meksičke i španske kuhinje. Prvog vikenda decembra, u Lighthouse-u gostuje master šef Hulio Gomez Fraila. Šef Hulio pomera granice kulinarstva specifičnim spojem mediteranskih namirnica sa meksičkim i španskim uticajem. Njegovo dvadesetogodišnje profesionalno iskustvo, najviše je vezano upravo za Meksiko i Španiju, pa sa sigurnošću možemo reći da će ovaj kreativni šef napraviti jela čiji će ukusi dugo ostati u sećanju.

Pre početka novogodišnje praznične euforije, zimsku gastronomsku bajku zaokružićemo ukusima mediteranske kuhinje. Naše kolege iz Istre prirediće nam pravi mediteranski fine dining, sa karakterističnim ukusima koje volimo. Iako bliska našoj, istarska kuhinja ima svoje posebnosti, koje je izdvajaju od ostatka jadranske regije, u šta će nas uveriti jelovnik koji čine birani specijaliteti ovog kraja. Divlja špargla, morski plodovi, manešte i pečene kobasice, kao i nezaobilazni tartufi i vrhunsko maslinovo ulje, čine da nas istarska kuhinja iznova oduševljava svojom raznolikošću i skladom.

Cene večera su od 80 do 120 EUR po osobi, a svi gosti će imati prilike ne samo da uživaju u hrani, već i u pratećem zabavnom programu koji će biti prilagođen temi večere. Broj mesta u restoranu Lighthouse je ograničen.

Za više informacija i rezervacije pozovite: 067 103 003.

Pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima

0

Vlada Republike Srbije saopštila je da je kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela 23. oktobra, a počelo je i novčano kažnjavanje pravnih lica i građana 

Kako bi bile uklonjene sve nedoumice, Vlada Srbije još jednom podseća građane na pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima.

Kovid sertifikati su u stvari digitalni zeleni sertifikati koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv koronavirusa ili kada dobije rezultate kovid testa.

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na imejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

  • Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,
  • Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,
  • Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,
  • Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom,
  • Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki već se sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili obolevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima.

Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Još jednom napominjemo da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Pozivamo sve građane, a posebno mlade, da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti ”testovi” nisu validni i neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica.

Cilj uvođenja kovid sertifikata jeste isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Zbog toga se Vlada Srbije nada da će se i večeras građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid sertifikata i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

Podsećamo još jednom na to da su kovid sertifikati, tj. kontrola digitalnih zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima.

Ta mera kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine.

U Srbiji su dostupne četiri vrste vakcina – kineska vakcina „Sinofarm“, ruska vakcina „Sputnjik V“ kao i vakcine proizvođača „Fajzer“ i „Astra Zeneka“.

Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

Poslednje objave

Najprijateljskij grad na svetu Polinjano a Mare Italija Apulija

Mirno letovalište na tirkiznom Jadranu daleko od gužvi

0
Ako tražite mirno mediteransko mesto koje nije preplavljeno turistima ni u septembru, Kastro u južnoj Italiji je pravi izbor. Smešten na jadranskoj obali u...