20.8 C
Belgrade
četvrtak, avgust 21, 2025
Naslovna Blog Stranica 279

Gastronomsko iskustvo koje se ne propušta – ukusi sveta u Boki

0

Iako je letnja turistička sezona završena, Boka Kotorska nastavlja da očarava svojom lepotom, ali i zimskom turističkom ponudom. Za mnoge je upravo zimski period vreme kada se odlučuju da vikende iskoriste tako što će napraviti izlet do Boke, gde je svakako najbolji izbor, glavna zvezda Jadrana, Blue Kotor Bay Premium Spa Resort

U skladu sa svojim opredjeljenjem da aktivno učestvuje u promociji destinacije, Blue Kotor Bay će tokom novembra i decembra, u hotelskom restoranu Lighthouse, prirediti gastronomsko iskustvo za pamćenje. Renomirani šefovi kuhinja će gostovati u hotelu Blue Kotor Bay i ljubitelje visoke kuhinje povesti na nezaboravno gastro putovanje od Južne Amerike do Dalekog Istoka. Zamirisaće čarobne arome Mediterana, na tanjirima će se pomešati boje Balkana i Orijenta, a na nepcima zaplesati ukusi Meksika i Španije. Pored upoznavanja i deljenja iskustava i znanja, glavni cilj ovih događaja je da se gostima prezentuju različite kuhinje i kulture iz kojih dolaze. Kroz pažljivo kreirane jelovnike, koji će imati od 6 do 9 gangova, gosti će imati prilike da se informišu o načinu pripreme određenih jela, da prate proces spremanja hrane, kao i da uživaju u pićima karakterističnim za svaki region koji se predstavlja.

Prvog vikenda novembra iz Beograda nam dolazi šef Marko Marić, koji će na jedinstven način dočarati modernu azijsku kuhinju. Poslednjih pet godina proveo je kao šef kuhinje čuvenog restorana Zengo, a put ga je vodio od Dubaija i Dohe do Vijetnama, Kambodže i Japana, gde je usavršio veštine pripreme savremenih azijskih jela. Ljubitelji ovih specifičnih ukusa će kroz 9 različitih jela dobiti uvid u posebne namirnice koje se koriste u ovim dalekim zemljama, aromatične začine i kulturu ishrane koja se prilično razlikuje od naše.

Dve nedelje nakon toga, ljubitelji tradicionalnih jela srpske kuhinje imaće prilike da probaju specijalitete jednog od najboljih beogradskih restorana Ambar, čiji nam šef, Vladimir Cvetković dolazi u goste. Njegov moderni pristup kuhinji inspirisan je balkanskom tradicijom, tako da će se na tanjirima naći poznata jela, ali spremljena malo drugačije. Ukusi uz koje smo odrastali, prepoznatljivi mirisi iz kuhinja naših majki i baka, namirnice koje bude sećanja na detinjstvo, selo i slobodu – sve će to doneti šef Vladimir, na samo njemu svojstven način, u modernom i nesvakidašnjem stilu.

Decembar ćemo započeti dinamičnim spojem meksičke i španske kuhinje. Prvog vikenda decembra, u Lighthouse-u gostuje master šef Hulio Gomez Fraila. Šef Hulio pomera granice kulinarstva specifičnim spojem mediteranskih namirnica sa meksičkim i španskim uticajem. Njegovo dvadesetogodišnje profesionalno iskustvo, najviše je vezano upravo za Meksiko i Španiju, pa sa sigurnošću možemo reći da će ovaj kreativni šef napraviti jela čiji će ukusi dugo ostati u sećanju.

Pre početka novogodišnje praznične euforije, zimsku gastronomsku bajku zaokružićemo ukusima mediteranske kuhinje. Naše kolege iz Istre prirediće nam pravi mediteranski fine dining, sa karakterističnim ukusima koje volimo. Iako bliska našoj, istarska kuhinja ima svoje posebnosti, koje je izdvajaju od ostatka jadranske regije, u šta će nas uveriti jelovnik koji čine birani specijaliteti ovog kraja. Divlja špargla, morski plodovi, manešte i pečene kobasice, kao i nezaobilazni tartufi i vrhunsko maslinovo ulje, čine da nas istarska kuhinja iznova oduševljava svojom raznolikošću i skladom.

Cene večera su od 80 do 120 EUR po osobi, a svi gosti će imati prilike ne samo da uživaju u hrani, već i u pratećem zabavnom programu koji će biti prilagođen temi večere. Broj mesta u restoranu Lighthouse je ograničen.

Za više informacija i rezervacije pozovite: 067 103 003.

Pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima

0

Vlada Republike Srbije saopštila je da je kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela 23. oktobra, a počelo je i novčano kažnjavanje pravnih lica i građana 

Kako bi bile uklonjene sve nedoumice, Vlada Srbije još jednom podseća građane na pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima.

Kovid sertifikati su u stvari digitalni zeleni sertifikati koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv koronavirusa ili kada dobije rezultate kovid testa.

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na imejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

  • Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,
  • Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,
  • Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,
  • Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom,
  • Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki već se sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili obolevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima.

Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Još jednom napominjemo da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Pozivamo sve građane, a posebno mlade, da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti ”testovi” nisu validni i neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica.

Cilj uvođenja kovid sertifikata jeste isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Zbog toga se Vlada Srbije nada da će se i večeras građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid sertifikata i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

Podsećamo još jednom na to da su kovid sertifikati, tj. kontrola digitalnih zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima.

Ta mera kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine.

U Srbiji su dostupne četiri vrste vakcina – kineska vakcina „Sinofarm“, ruska vakcina „Sputnjik V“ kao i vakcine proizvođača „Fajzer“ i „Astra Zeneka“.

Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

Prvi hotel sa 5 zvezdica u Baru

0
Hotel
Photo: iStock

Hotel Stara čaršija iz Bara je dobio pet zvezdica, i to je jedini hotel u ovom gradu koji je podigao nivo pružanja usluga u turizmu i hotelijerstvu na viši nivo

Bar je ušao na listu gradova koji su podigli nivo pružanja usluga u turizmu i hotelijerstvu. On je bogatiji za jedan hotel sa pet zvezdica i nadamo se da neće dugo biti grad sa jedinim takvim hotelom, istakao je direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

Sa pet zvezdica, Stara čaršija je upisana na listu sa reputacijom luksuznih hotela, međutim, sa takvim korakom dolazi i velika odgovornost, naveo je Emil Kukalj, jer treba opravdati i održati nivo kvaliteta pružanja ugostiteljskih usluga. Stara čaršija je ekskluzivni objekat, sa nacionalnim restoranom i jedinstvenom arhitekturom, koji će svakako doprineti boljoj afirmaciji grada Bara kod turista ne samo iz regiona, već i sveta.

U Baru trenutno boravi oko 2.200 turista, prema poslednjim podacima. U odnosu na prošlu godinu to je povećanje, ali u odnosu na 2019. godinu to je pad od 27%. Gostiju najviše ima iz regiona i iz istočne Evrope, što je bio trend i tokom letnje sezone.

Hrvatska među najboljim destinacijama održivog kulturnog turizma u Evropi

0
Hrvatska među 10 destinacija koje treba posetiti
Photo: iStock

U okviru 14. Međunarodne konferencije za kulturni turizam u Evropi koju organizuje Evropska kulturna turistička mreža (ECTN), održana je i svečana dodela nagrada za najbolje evropske destinacije održivog kulturnog turizma

Ova manifestacija je održana u Atini 21. oktobra 2021. godine, a nagrade se dodeljuju od 2014. godine kako bi se stvorila platforma za razmenu iskustava i znanja u cilju promovisanja i umrežavanja destinacija. Takmičenje je otvoreno za sve turističke destinacije širom Evrope, a ovogodišnja tema bila je vezana za obnavljanje evropskog turizma kroz kulturu, nasleđe i kreativnost.

Nagradni konkurs bio je otvoren za turističke destinacije širom Evrope kako bi prikazali svoje rezultate i rezultate u održivom kulturnom turizmu u sedam kategorija. Među nagrađenim u svim kategorijama bili su predstavnici raznih kulturnih projekata iz Holandije, Nemačke, Italije, Rumunije, Slovenije, Portugala, Španije, Grčke, Slovačke, Litvanije i Hrvatske.

Hrvatska je nagrađena u kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions, prvo mesto osvojio je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, dok je drugo mesto u istoj kategoriji osvojio je projekat lošinjski loger Nerezinac.

Nagrade su dodeljene u još pet kategorija među kojima treba izdvojiti Walking Tourism and Slow Travel  – Synergies with Cultural Tourism gde je prvo mesto pripalo Rabu, Rab Aheological (t)races – muzej na otvorenom, i projekat kandidovan U kategoriji Cultural and Creative Industries, gde je treće mesto osvojio Muzej čokolade iz Zagreba.

Poljska proleterska pica

0
Poljska proleterska pica (1)
Photo: iStock

Poljska zapiekanka nastala je iza gvozdene zavese kao najlogičnija vizija komunističkog shvatanja hrane. Brza i jednostavna, pre svega jeftina i utešna ulična hrana zaslužna je za podizanje nekoliko generacija Poljaka, i nahranila je svaki sloj društva, od radnika do studenata

Poljska proleterska pica se priprema sa klasičnim francuskim bagetom ili drugim belim hlebom koji se preseče na pola po dužini i prelije belim pečurkama dinstanim sa lukom. Pečurke su prekrivene narendanim sirom, nakon čega se cela poljska “pica” peče u rerni  dok se sir ne rastopi i dok ne postane hrskav. Poslednji korak u pravljenju zapiekanke podrazumeva neki preliv preko svega, od majoneza, kečapa do domaćih soseva.

Photo: iStock

Naziv zapiekanka potiče od poljskog glagola zapiekać, koji se prevodi kao „pečenje jela tako da se odozgo stvori hrskava kora“, što znači da se izraz zapiekanka možda ne odnosi isključivo na sendvič, već i na veliki broj pečenih jela sa mesom, povrćem ili testeninom, a sve to je prekriveno sirom i pečeno u rerni.

Pierogi, Poljska na italijanski način, saznajte više.

Photo: iStock

Zapiekanka je nastala 1970-ih godina i postala je popularna pod komunističkom vlašću jer se pravila od široko dostupnih sastojaka. Posebno od hleba, pečuraka, sira i kečapa. Kako je rasla popularnost, tako su se pojavljivale i razne vrste ove ulične hrane.

Danas imamo i havajsku varijantu sa ananasom i prelivom koji se koristi za roštilj, grčku sa fetom, maslinama i povrćem. Takođe, postoji i čuvena Diablo sa slaninom, kiselim krastavcima i izuzetno pikantnim sosom. Studentska varijanta, podrazumeva se, sadrži sve sastojke koji se nađu u frižideru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

U Herceg Novom još uvek ima turista

0
Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom
Photo: iStock

Na hercegnovskoj rivijeri i dalje ima stranih i domaćih gostiju, trenutno boravi 45% gostiju u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Prema poslednjim podacima gradske Turističke organizacije, na području Opštine Herceg Novi trenutno boravi 2.894 gostiju, što predstavlja 45% ostvarenog turističkog prometa u odnosu na isti period 2019. godine.

Od ukupnog broja, za hotelski smeštaj opredelilo se ukupno 1.258 gostiju od čega je 506 domaćih i 752 stranih, dok se za smeštaj u privatnim smeštajnim kapacitetima opredelilo ukupno 1.636 turista, 1.630 stranih, i samo šest domaćih gostiju. U auto-kampovima i hostelima nema registrovanih turista.

10 restorana u Hrvatskoj sa Mišlenovim zvezdicama

0
Dubrovnik
Photo: iSock

Hrvatska turistička zajednica i METRO, zvanični partner Mišlena za Hrvatsku, uručili su prestižna priznanja hrvatskim restoranima koji su uvršteni u Mišlenov vodič za 2021. godinu

Deset restorana zaslužilo je zvezdice ovog globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane. Od novih restorana to su Agli Amici Rovinj iz Rovinja, Alfred Keller iz Malog Lošinja i Nebo iz Rijeke.

Restorani Boškinac iz Novalje, Draga Di Lovrana iz Lovrana, LD Restoran sa Korčule, Monte iz Rovinja¸ Noel iz Zagreba, Pelegrini iz Šibenika i restoran 360 iz Dubrovnika su zadržali svoja Mišlenova priznanja.

Mišlenove preporuke za 2021. godinu dobilo je ukupno 55 restorana, dok se na listi dobitnika nagrade Bib Gourmand, koja se dodeljuje za sjajan odnos cene i kvaliteta našlo još 13 restorana iz Hrvatske.

U Hrvatskoj ima ukupno deset restorana sa Mišlenovim zvezdicama i ukupno 68 restorana sa nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodiča, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Nova korona ECDC karta Evrope

0
Photo: Unsplash/KOBU Agency

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je najrelevantniju kartu za koronavirus u Evropskoj uniji na osnovu koje putnici mogu da planiraju svoja eventualna putovanja

Boje na karti se određuju kombinacijom potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100.000 stanovnika i procenta testirane populacije. Ovonedeljna karta pokazuje da je došlo do blagog pogoršanja situacije sa epidemijom koronavirusa u odnosu na prošlu nedelju.

Prema poslednjem preseku, od zemalja u regionu određeni delovi Hrvatske su ušli u tamnocrvenu zonu, a u Grčkoj sada dominira tamnocrvena boja i više nema zelenih zona. Najdramatičnije je u Rumuniji i Bugarskoj, a slična situacija je i u Srbiji, gde se broj novoobolelih ne smanjuje.

Više o ostalom delu Evrope možete pogledati na zvaničnoj stranici ECDC-a.

Bečki muzeji otvorili profil na OnlyFans-u

0
Muzej
Photo: Pixabay/Skitterphoto

Turistička organizacija Beča je pokrenula novu promotivnu akciju u kojoj  muzeji predstavljaju provokativna umetnička na društvenoj mreži za odrasle. Ova ideja, osim promovisanja sadržaja u muzejima, za cilj ima i otvaranje diskusije o slobodi umetnosti na internetu

Ime nove promotivne akcije je “Koliko golotinje možemo da podnesemo?”, a na OnlyFans društvenoj mreži se predstavljaju umetnička dela koja su zbog umetničke slobode i provokativnog sadržaja klasifikovana kao pornografija, pa samim tim ne mogu biti na vodećim društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Pretplatnici mreže OnlyFans mogu da pogledaju dela iz bečkih muzeja, da dobiju ulaznice za muzeje koji učestvuju u akciji ili da ostvare određene popuste. U akciji učestvuju muzeji Leopold, Albertina, Prirodnjački i muzej Istorije umetnosti.

Nova atrakcija Venecije

0
Italija Venecija
Photo: iStock

Venecijanski umetnik Livio De Marchi napravio je pravo iznenađenje u Veneciji, radi se o nesvakidašnjoj gondoli koja ima oblik violine

Noina violina (Noah’s Violin) je ime električne gondole dugačke 12 metara, ima pogon na struju i nosi naziv Noina violina (Noah’s Violin).

Ovo prilično veliko umetničko delo nastalo je kao ideja o novom rođenju Venecije. Napravljena je tako da se lako može transportovati, ima četiri dela, i plan je da plovi i drugim morima kako bi promovisala ovaj grad.

Tokom prve plovidbe Velikim kanalom u Veneciji su na njoj bili muzičari koji su svirali muziku čuvenog italijanskog kompozitora Antonija Vivaldija.

Poslednje objave

McDonald’s mekdonalds big mek

McDonald’s ubrzava digitalnu transformaciju sa veštačkom inteligencijom i lojalti programima

0
McDonald’s nastavlja da unapređuje svoj globalni plan “Digitizing the Arches”, fokusiran na veštačku inteligenciju, cloud tehnologije i inovacije u lojalti programima. Cilj je povećanje...