10.2 C
Belgrade
sreda, maj 14, 2025
Naslovna Blog Stranica 228

Pojednostavljen ulazak putnika u Grčku

0
Photo: iStock

Sve mere koje su najavljene a tiču se olakšanog ulaska putnika u zemlju stupiće na snagu 15. marta, izjavio je grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas

Grčka se ubrzano priprema za turističku sezonu, i u skaldu sa tim grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas je izjavio da će vlada nastojati da gostima ponudi prijatno iskustvo putovanja ove sezone.

Ministar je takođe izjavio da će vlada uskoro razgovarati sa zdravstvenim komitetom stručnjaka za kovid 19 u zemlji o mogućnosti ublažavanja zdravstvenih protokola na kopnenim granicama i aerodromima kako bi se putnicima olakšao ulazak u zemlju.

Test neće biti potreban vakcinisanim vlasnicima digitalnog kovid sertifikata Evropske unije, kao i nosiocima sertifikata koji su usklađeni sa sistemom EU, samo nevakcinisani putnici će morati da se testiraju da bi mogli da uđu u zemlju.

Više je ljudi bilo na Mesecu nego na ovom ostrvu

0

Prema podacima koji se mogu naći, na ovom ostrvu je do sada „hodalo“ samo devet ljudi, što je nevrovatno samo po sebi

Ostrvo Kleft, poznatije kao Skull Rock, što u prevodu znači Stena Lobanje, deo je Nacionalnog parka Vilsons Promontori u Viktoriji u Australiji. Ostrvo ima interesantan oblik koji je isklesao vetar u saradnji sa talasima, a posebno se izdvaja pećina široka 130 metara, duboka 60 i visoka 60 metara.

Iako privlači mnogo turista, statistike navode da je samo devet ljudi hodalo po njemu, što je manje nego po površini Meseca. Razlog je jednostavan, ostrvo je nepristupačno i prilično opasno za pristajanje brodova ili čamaca.

Skull Rock je monolit tajanstvenog izgleda, usamljena granitna formacija okružena okeanom, i oduvek je privlačio pažnju. Nove turističke ture obilaska omogućile su posetiocima da se bliže upoznaju s ostrvom premo namenski napravljenog čamca koji je sposoban da se uhvati u koštac s talasima Bass Straight-a.

Viceroy Kopaonik Srbija predstavlja novu zvezdu hotela – restoran „Peroko“

0

Najpopularnija planinska destinacija u Srbiji dobila je gastronomsko pojačanje koje će zadovoljiti i najzahtevnije hedoniste – novootvoreni restoran „Peroko“ u hotelu Viceroy Kopaonik Srbija! Ne samo da je svetski priznat brend Viceroy odabrao Srebrnu planinu kao savršeno mesto za svoj prvi hotel u Evropi, već je svojim restoranima dodatno značajno unapredio i njenu kulinarsku scenu, a novim azijskim restoranom ujedno doneo promene u pogledu ukusa i nivoa ponude

Posle uzbudljivih avantura na ski stazama, zahvaljujući restoranu „Peroko“, sada imate priliku da uživate u najboljem sušiju, specijalitetima od patke i autentičnim pićima – a sve to, u odveć prepoznatljivom Viceroy vajbu. Nova oaza za gurmane prvi put stavlja na jelovnik Kopaonika nenadmašne specijalitete azijske kuhinje i zaista s pravom važi za mesto koje obavezno morate posetiti kada dođete na zimovanje ili letovanje.

Čak i hibridni naziv – Peroko – dobijen ukrštanjem sprske reči pero i japanske uroko, što znači riblja krljušt, poigrava se eklektičnim kombinacijama kulinarskih tradicija različitih kontinenata, kao i kontrastima između tople, intimne atmosfere i moćnog, otvorenog pogleda na beskrajnu lepotu planinskih vrhova. Koncept fine dining-a zaokružen vrhunskim zalogajima i karakterističnim pićima, vodi vas svim čulima na svojevrsno kulturološko putovanje po Aziji.

Pored standardnog, u ponudi je degustacioni meni od osam jela, sa jedinstvenim kombinacijama Volcano, Dynamite, Dragon fire rolnica i još mnogo toga. Dostava sveže ribe dva puta nedeljno garantuje najsvežije zalogaje, koje uz dodir magije kreiraju majstori kuhinje.

Goste će posebno očarati čin serviranja Pekinške patke, apsolutne zvezde „Peroko“ menija. Služi se uz hoisin sos i azijske palačinke iz Viceroy kuhinje, a pored ljubavi koju ovi ugostitelji ulažu u neprikosnovenu intuitivnu uslugu, posetioci koji posete restoran će se uveriti da uvek imaju priliku da celokupnom ugođaju daju i svoj lični pečat. Kokteli bazirani na tradicionalnim japanskim pićima Sake i Niki, koje posebno prave i prezentuju majstori svog zanata, savršeno će se uklopiti uz bilo koji odabrani specijalitet.

Jelovnik restorana „Peroko“ odraz je vrhunskog umeća šefa kuhinje Nenada Prokića, ovenčanog Mišelinovim zvezdicama. Lično će on služiti sve koji se odluče da probaju neke od glavnih specijaliteta, poput brancina na pari sa tikvicama i domaćim KSO sosom.

„Svako jelo u ponudi restorana predstavlja autentičnu priču na tanjiru, koja otkriva zanimljive aspekte kulinarske tradicije zemlje i kontinenta s kojih potiče. Zato smo ponosni što imamo priliku da ugostimo i upoznamo sve posetioce sa jedinstvenim iskustvom našeg azijskog fusion restorana koji će obogatiti kulinarsku ponudu na našim prostorima. Svaki zalogaj na tanjiru otkriva nešto nezaboravno i stavlja ukuse u savršen balans, što govori o ugostiteljskim standardima „Peroka“, objasnio je.

Svi gosti će imati priliku da prate proces pripreme sušija i koktela zahvaljujući kreativnom prostoru za kuvanje i pripremanje pića uživo. Kada jedno takvo autentično iskustvo dodate svemu ostalom, kao što je bar za piće pre večere i intimna postavka za samu večeru, više je nego dovoljno razloga da posetite ovaj restoran a ujedno uživate u Viceroy atmosferi i usluzi.

Generalni direktor hotela Viceroy Kopaonik Srbija, Marko Korica, istakao je da pored specijaliteta koje se nalaze u njegovoj ponudi, restoran „Peroko“ donosi novi nivo usluge i gastronomskog iskustva na planini.

„Veoma smo ponosni na otvaranje „Peroka“, jedinstvenog azijskog restorana koji predstavlja novu dimenziju fine dining koncepta na Kopaoniku, i kao takav, u potpunosti odražava autentičnost Viceroy brenda. Nastojimo da našim gostima priuštimo gastronomski doživljaj koji do sada nisu imali priliku da iskuse, a koji upotpunjuje i bogata ponuda iz restorana Mountain Kitchen i Pique Ski Bar-a“, rekao je Korica.

 Za sve posetioce jedinog „ski-in, ski-out“ rizorta sa 5 zvezdica koji žele laganije zalogaje, koktele posle skijanja i atraktivan muzički program, na raspolagnju je Pique Ski Bar, prepoznatljiva hotelska destinacija sa očaravajućim pogledom na Pančićev vrh. Za one koji pak žele da uživaju u ukusnom porodičnom ručku koji uključuje domaća i internacionalna jela, pravi izbor je topli porodični restoran Mountain Kitchen, srce hotela Viceroy Kopaonik Srbija. Ova mesta, čuvena po sjajnim stručnjacima koji ih vode, domaćim namirnicama i receptima koji se prilagođavaju sezoni i gostima, nateraće vas da im se vraćate iznova tokom cele godine.

Restoran Peroko idealno je mesto za opuštanje u večernjim satima. Radno vreme je od ponedeljka do subote, od 18 do 23 sata. Nedeljom restoran ne radi. Više informacija saznajte na  linku.

 

Neobični hoteli

0

Internet stranica CultureTrip je izdvojila nekoliko najneobičnijih hotela na svetu koji nude posebno i nezaboravno iskustvo odmora. Bilo da su napravljeni od leda ili možda od soli, oni svakako privlače pažnju putnika sa svih krajeva sveta

Standardni hoteli ili jednostavan luksuz sa pet zvezdica uglavnom su poželjni za sve turiste, međutim, ukoliko želeite da vam odmor bude jedinstveno iskustvo, postoji nešto i za vas.

Treehotel, Švedska

U ovoj švedskoj šumi na sveru zemlje gosti spavaju u sobama koje se nalaze na 4 do 10 metara iznad zemlje. Neke su kamuflirane, dizajnirane da reflektuju šumu i ptičja gnezda, dok druge kao što su NLO sobe namerno predstavljaju kontrast okolini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Treehotel (@treehotel)

Hotel Palacio de Sal, Bolivija

Hotel Palacio de Sal je prvi hotel na svetu napravljen od soli, i nalazi se na obalama najveće slane površine na svetu. Sve sobe su igloi od soli, čak je i veliki deo nameštaja izgrađen takođe od soli.  Tu su i bazen i spa centar koji nudi tretmane pilinga od soli i restoran Tika Palace u kojem se poslužuju gurmanska bolivijska jela i domaća vina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hotel Palacio De Sal (@palaciodesal)

Icehotel, Švedska

Kad se vode reke Torne zalede svake godine, vade se ogromni ledeni blokovi koji se koriste za pravljenje ovog hotela. Osim dvadeset standardnih ledenih soba (koje dolaze s krevetom napravljenim od leda), Icehotel u Švedskoj takođe ima 12 umetničkih apartmana jedinstveno dizajniranih, sve se ručno izrezbari od leda svake godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ICEHOTEL Sweden (@icehotelsweden)

SiloStay, Novi Zeland

Ovaj hotel predstavlja nešto zaista posebno, on podseća na visoke metalne silose koje farmeri koriste za skladištenje žitarica, međutim, ukoliko se popnete metalnim stepenicama naći ćete elegantne spavaće sobe. Postoji čak i balkon koji nudi pogled na lokalni krajolik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SiloStay LittleRiver (@silostay)

Wild Coast Tented Lodge, Šri Lanka

Wild Coast Tented Lodge vam nudi priliku da u delimično prirodnom okruženju gledate leoparde, slonove, medvede i krokodile u blizini zemljanih kućica koje liče na džinovske kornjače. Odmor ovde podseća na neka futuristička vremena koja smo viđali u filmovima naučne fantastike.

Najviši restoran u zgradi na svetu

0
Photo: Unsplash

Ovaj restoran se nalazi na visini od 556 metara, i predstavlja svojevrsnu oazu gastronomije i avanture koja je upisana u Ginisovu knjigu rekorda

Heavenly Jin je restoran smešten na vrhu Shanghai Tower-a, najviše zgrade u Kini na 556 metara visine, i to je zvanično treća najviša zgrada na planeti. Ovaj restoran pored odlične hrane nudi i panoramski pogled na Šangaj, ima kapacitet od 256 gostiju, i uz glavnu salu za ručavanje ima i pet prostorija za manja, prvatnija okupljanja.

Ovo jeste najviši restoran na vrhu neke zgrade, a restoran na najvećoj visini na planeti je Chataltaya, i on se nalazi u Boliviji na 5.340 metara nadmorske visine.

Novi vid terapije – boravak u nacionalnim parkovima

0

U okviru novog programa lečenja u Kanadi doktori mogu umesto lekova pacijentima da prepišu boravak u nekom od nacionalnih parkova

Novi program u četiri kanadske provincije omogućava lekarima da upućuju pacijente u prirodu umesto da im daju lekove. Naravno, ova praksa je moguća kod određenih pacijenata, ne kod onih sa nekim ozbiljnijim bolestima.

Ova inicijativa se zove PaRX, gde pacijenti dobijaju besplatne propusnice za boravak u nekom od nacionalnih parkova. Opšta preporuka lekara je da pacijenti provode minimum dva sata nedeljno u prirodi.

Lekari tvrde da odlazak u prirodu može imati nekoliko prednosti za fizičko i mentalno zdravlje, od smanjenja stresa i visokog krvnog protiska do čišćenja pluća i produžavanja životnog veka.

Neće biti dodatnih vaučera za odmor u Srbiji

0
Nacionalni park Tara među najlepšim mestima Balkana
Photo: iStock

Nakon što su u rekordnom roku podeljeni svi turistički vaučeri za ovu godinu, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nisu precizirali da li će biti dodatnih vaučera za odmor u Srbiji

Svih 100.000 vaučera za 2022. godinu podeljeno je u rekordnih 11 dana, a očekivalo se da će na proleće biti odobrena nova serija vaučera. Međutim, kako iz resornog ministarstva kažu, još uvek se ne zna hoće li do toga doći.

„Ukupan broj vaučera je, u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije, ograničen raspoloživim budžetskim sredstvima u skladu sa odredbama Zakona o budžetu za 2022. godinu. U ovom trenutku, MTTT, Sektor za turizam ne raspolaže informacijama koje se odnose na mogućnost realizovanja dodatnog broja vaučera za 2022. godinu“, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi eKapija.

Priprema hrane na vulkanskoj lavi

0

U ovom restoranu se meso peče na rastopljenoj lavi na preko 1.300 stepeni Celzijusa, zbog čega se hrana priprema svega nekoliko minuta

U gradu Al-Ula u Saudijskoj Arabiji, koji je inače i dom i arheološkog nalazišta Hegra pod zaštitom Uneska, može se uživati u sasvim posebnom gastronomskom iskustvu. Ovde se hrana priprema na jedan drugačiji i nesvakidašnji način, a u pripremi jela se koriste umesto kuvarskih kecelja zaštitna odela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bompas & Parr (@bompasandparr)

Restoran Bompas & Parr pod vedrim nebom nudi gostima iskustvo koje se retko gde može naći, ovde se jede hrana pripremljena na rastopljenoj lavi. Ime ovog iskustva je “Forces of Nature”, gde obučeni tehničari u zaštitnim odelima izlivaju lavu od rastopljenih bazaltnih stena na prostor za pečenje.

Uglavno se pripremaju specijaliteti od govedine ili od jagnjetine, a pripremaju se i deserti, kao što je na primer čokoladna torta. Ovakav sličaj ne bi trebalo da čudi, jer trenutno u ovoj zemlji ima preko 200 uspavanih vulkana.

Espreso za Unesko

0
Sirova kafa i espresso
Photo: iStock

Opšte je poznata činjenica da Italijani ozbiljno shvataju svoju istoriju ili kulturu, ali kad je espreso u pitanju, tu zaista nema dileme. Ispijanje kafe za šankom i na brzinu je navika i deo svakodnevnog života građana Italije

Svakog dana u Italiji se popije najmanje 30 miliona šoljica espresa, i to je za njih ne samo zadovoljstvo, već i obaveza i dužnost, svaki espresso koji se popije predstavlja gest prijateljstva.

Upravo zbog toga, Vlada Italije je podnela zahtev da se tradicionalna italijanska espreso kafa i ritual ispijanja kafe nađu na Ueskovoj listi nematerijalne kulturne baštine ovog naroda.

Italija otvorila granice za građane Srbije

0
Toskana Italija (2)
Photo: Pixabay/djedj

Građani Srbije će već od 1. marta moći da slobodno uđu u Italiju, objavilo je Ministarstvo zdravlja Republike Italije

Građani Srbije je moći da uđu u Italiju 0d 1. marta pod istim uslovima kao i državljani EU, naravno, uz posedovanje odgovarajućih dokumenata. Za ulazak u Italiju iz Srbije biće potrebno priložiti potvrdu o vakcinaciji u poslednjih 270 dana, potvrdu o preležanom kovidu 19 u prethodnih 180 dana, negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

U Italiji se priznaju Fajzer, AstraZeneka i Moderna vakcine, i pre ulaska u zemlju je potrebno popuniti i obrazac za praćenje putnika, digital Passenger Locator Form (PLF) u digitalnom ili štampanom obliku.

Treba takođe navesti da su deca mlađa od šest godina izuzeta od obaveze da urade PCR ili antigenski test.

Poslednje objave