25.4 C
Belgrade
nedelja, jun 8, 2025
Naslovna Blog Stranica 256

Novi delikates, cikade u čokoladi

0

Kompanija za proizvodnju slatkiša iz Merilenda priprema cikade prelivene čokoladom kako bi proslavila pojavu bučnih insekata koji su poslednjih 17 godina proveli pod zemljom

Chouquette Chocolates prodaje cikade umočene u mlečnu ili tamnu čokoladu. Cikade su neka vrsta skakavaca, i smatraju se biljnim štetočinama jer u velikom broju mogu opustošiti čitava polja sa različitim biljnim kulturama.

Milijarde cikada obično izlazi iz svojih podzemnih domova dok se temperature povećavaju na istoku Sjedinjenih Država. Ono što je donekle interesantno je činjenica da veliki broj cikada nije izašao u ovom delu zemlje iz podzemlja već 17 godina.

Sveže cikade se smrznu, brzo se umoče u kipuću vodu, zatim premažu uljem i začinima, pre nego što se prže na i ubacuju u čokoladu. Krajnji rezultat, verovaćemo na reč, je ukus sličan čipsu koji je prekriven čokoladom. Cikade inače imaju malo masti, imaju dosta vitamina i bogate su proteinima.

Crna Gora među najboljim destinacijama za venčanja

0
Crna Gora zaliv
Photo: iStock

Na kongresu organizatora Destination Wedding Planners koji se održao od 9. do 12. novembra na ostrvu Rodos u Grčkoj drugu nagradu i veliko priznanje je dobio hotel Regent Porto Montenegro

Za drugu najbolju destinaciju za venčanja u u Južnoj Evropi 2021. godine proglašen je hotel Regent Porto Montenegro, koji je dobio priznanja u izuzetno jakoj konkurenciji hotela i vila visoke kategorije koje bira imućna klijentela.

Crna Gora ima zaista puno toga da ponudi, prirodne lepote, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, moderne i luksuzne hotela, mediteransku klimu, što je samo deo sadržaja koji je čine atraktivnom destinacijom za venčanja. Hotel Regent Porto Montenegro je to i potvrdio, pokazavši da je u 2021. godini jedan od najboljih IHG hotela u Evropi.

Obavezne kovid potvrde i u BiH

0
Zašto treba posetiti Sarajevo

U Federaciji Bosne i Hercegovine se tek od 20. decembra uvode obavezne kovid potvrde

U delovima Bosne i Hercegovine će tek od sledećeg meseca na snazi biti nova epidemiološka pravila po kojim će svi zaposleni u javnim službama biti obavezni da poseduju dokaz da su vakcinisani ili da su preležali bolest. Ukoliko ne budu imali dokaz, oni će morati da se testiraju o svom trošku

Vlada Federacije BiH je odlučila da podrži predlog kriznog štaba o uvođenju pravila “vakcinisan-testiran-preležao”, objašnjavajući kako će se nove mere početi primenjivati tek od 20. decembra. Taj rok je zadat jer je procenjeno da će toliko vremena trebati za nephodne pripreme u samom zdravstvenom sistemu.

Produžen rok za realizaciju zamenskih putovanja

0
turistička agencija
Photo: iStock

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je na sednici Vlade Republike Srbije usvojena Uredba o izmeni uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog pandemije koronavirusa

Novonastala situacija, koja je prouzrokovana pandemijom korona virusa, za posledicu ima masovna otkazivanja turističkih putovanja, koja su delimično ili u celosti uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije. U interesu samih putnika, a u cilju zaštite aktera turističke privrede i opstanka brojnih agencija i više hiljada radnih mesta, resorno Ministarstvo za turizam predložilo je donošenje izmene uredbe. Izmenom je predviđeno da zamenska putovanja, definisana navedenom uredbom, putnik može iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2022. godine, saopštila je ministarka Tatjana Matić

Izmena podrazumeva da ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazano zamensko putovanje, privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, koji je kao organizator putovanja prodao turističko putovanje iz člana 2. ove uredbe dužno je da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. godine, navodi portal eKapija.

Mali zalogaji, veliko zadovoljstvo

0

Tapas su grickalice, kanapei ili mali sendviči koji potiču iz Španije. Tapas dolazi u različitim oblicima i može se veoma razlikovati širom Španije, od grada do grada

Tapas nije posebna vrsta hrane, i zaista nema krajnjeg odgovora, jer to zavisi od toga koga u stvari pitate. U suštini, sve dok je mali, lepo upakovan i ukusan, tapas je. U Španiji, može uključivati ​​praktično bilo šta, koriste se svi lokalni proizvodi, od tunjevine, mesa, sušenih delikatesa, maslina, sireva, raznih preliva i soseva, često idu i sa voćem ili povrćem.

Aranžirajte hranu kao u najboljem restoranu, saznajte više.

Tapas se služi u barovima i kafićima širom Španije, posebno kao hrana koja se jede između obroka, s nogu, kako bi se utolila glad pre ručka ili večere. Ovi “zalogaji” se služe ili pojedinačno ili zajedno, nekoliko različitih vrsta na jednom poslužavniku, a uz njih se pije gotovo sve, u zavisnosti od raspoloženja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zašto je podignut spomenik mišu?

0

Ovaj spomenik u Rusiji veliča i slavi životinje koje su doprinele da se razvija svet nauke i medicine

Naučni institut u ruskom gradu Novosibirsk je 2013. godine svečano otkrio spomenik posvećen mišu. Rusi su na taj način hteli da odaju počast svim životinjama koje su svoje živote dale kako bi se razvijala nauka, posebno deo koji se odnosi na farmaciju i medicinu.

Umetnik je na jedan interesantan način predstavio miša koji je u stvari i naučnik, objasnivši pritom da svet nauke bez njega ne bi postojao.

Eko zeleni hoteli u Hrvatskoj

0

U Hrvatskoj je pokrenuta akcija koja treba da odgovori na sve veće potrebe savremenih i samosvesnih putnika o ekološki prihvatljivom smeštaju

Udruženje malih porodičnih hotela u Hrvatskoj, odnosno Nacionalna udruga obiteljskih malih hotela, pokrenulo je novi nacionalni brend u hrvatskom turizmu, Eko zelene hotele.

U Hrvatskoj ima trenutno oko 400 malih porodičnih hotela, od čega su više od 200 članovi ovog udruženja. Takvi hoteli su postali jedan od najpoznatijih brendova u Hrvatskoj s vrhunskom personalizovanom uslugom, a mnogi od njih rade preko čitave godine.

Neki od osnovih uslova da koje moraju ispoštovati kako bi bili ekološki su korišćenje obnovljivih izvora energije, ušteda energije i vode, zelena nabavka, lokalna hrana, poslovanje bez opasnih hemikalija, i u zavisnosti od toga oni mogu imati i posebne oznake, srebrne, zlatne ili platinaste.

„Gault&Millau” na tržištu Srbije

0

Nezavisni međunarodni gastronomski vodič „Gault&Millau”, najavio je svoj dolazak na tržište Srbije. Ovaj vodič danas je prisutan u blizu 20 zemalja. Zadatak mu je da  turiste, objektivno, profesionalno i jednostavno vodi kroz najbolje svetske restorane, vinarije, pivnice i ukuse. Objavljivanje Gault & Millau – Srbija omogućila je Turistička organizacija Srbije, a zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvalitetu imenovanjem najboljih u više kategorija, od najboljeg šefa, do najboljeg somelijera

„Gault&Millau“ je posle višedecenijske tradicije u kojoj je stekao ugled jedne od najuticajnijih svetskih referenci za restorane, pre nekoliko godina na osnovu ove popularne „žute knjige“ i čuvenih kuvarskih kapa koje on dodeljuje, možemo da biramo specijalitete i šefove kuhinja i u regionu. Da li smo na uslugu, restoransku atmosferu, porciju, utisak koji ostavljamo… ponosni s razlogom, utvrdiće nezavisni inspektori koji će narednih meseci procenjivati ugostiteljske objekte i zasluženu ocenu upisivati u vodič. Obići će i  predstaviti i seoska domaćinstva koja pružaju usluge hrane i pića, poslastičarnice, vinarije, pivare.

,,Gastronomija postaje jedan od veoma važnih motiva dolaska na destinaciju. Zbog toga je korisno da se ponuda na koju smo ponosni, nađe na jednom mestu i turistima olakša i ulepša boravak. Upisivanje ugostitelja u ovakav vodič trebalo bi da predstavlja veliki uspeh i potvrdu kvaliteta njegove ponude, ali i celokupne gastronomije naše zemlje. Iako moderan turista prati nove trendove, većina njih istovremeno ceni autentični doživljaj  i autohtoni, ponekad zaboravljeni,  recept. Ovaj vodič, zato, odlična je prilika da se šarolika ponuda  predstavi na jednom mestu, razvrstana po istim kriterijumima i merena objektivnim čulima. To je i idealna prilika da se naša zemlja predstavi kao turistička destinacija na kojoj ćete doživeti i probati nezaboravne ukuse.“, izjavila je na konferenciji za medije direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović.

Promocija vodiča i predstavljanje ugostitelja koji uspeju da nivo usluge podignu do željene „kape“, kao oznake kvaliteta, jedan je od najznačajnijih gastronomskih događaja u svakoj zemlji u kojoj se vodič objavljuje. Takvom događaju i takvom raspoloženju nadamo se i mi već u aprilu kada očekujemo prvo izdanje  vodiča „Gault & Millau“ na engleskom i srpskom jeziku.

Vino od milion dolara

0
Vino ublažava posledice koronavirusa
Photo: Pixabay/congerdesign

Boca vina od šest litara je prodata na aukciji za milion dolara, što je svetski rekord za najveću cenu koju je bilo koje vino dostiglo na javnim prodajama

Kaberne sovinjon iz Nape prodat je za milion dolara, a sav prihod uplaćen je za obuku mladih kuvara i umetnika. Ova cena nije realna, imajući u vidu da se radi o boci vina koja sadrži šest litara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Setting Wines (@thesettingwines)

The Setting Wines 2019 Glass Slipper Vineyard Cabernet Sauvignon je napravljeno u vinskoj kući po kojoj je i nazvano, The Setting Wines. Početna cena vina je 185 dolara za običnu bocu, a ova rekordna boca je napravljena posebno za humanitarnu akciju na kojoj je i prodata.

“Život na Luštici”

0
Tivat, Green Destinations nagrada
Photo: iStock

Turističke organizacije Herceg Novog i Tivta napravile su saradnju i pokrenule brojne aktivnosti u okviru zajedničkog projekta “Život na Luštici”

Projekat podrazumeva razvoj Panoramskog puta i ima za cilj povezivanje poluostrva Luštica u autentičnu turističku ponudu gde se na jednom mestu mogu upoznati i doživeti brojne prirodne i kulturne raznolikosti ovog neverovatnog poluostrva.

Prva faza projekta podrazumeva izradu turističko-informativne mape, nakon čega sledi fazni razvoj panormaskog puta i izrada audio vodiča na nekoliko jezika, izrada signalizacije i vidkovaca. Promotivni događaj je planiran za 18. novembar, dok je za 20. novembar planirana organizovana pešačka tura po poluostrvu Luštica stazom Radovići-Babunci-Tići-Žanjice.

Poslednje objave

Ada Bojana plaža Crna Gora

Naplata ulaza na Adu Bojanu 2025: Sve što treba da znate

0
Ada Bojana, jedinstveno ostrvo na krajnjem jugu Crne Gore, poznato po netaknutoj prirodi, širokim peščanim plažama i slobodarskom duhu, poslednjih godina sve češće se...