18 C
Belgrade
utorak, maj 13, 2025
Naslovna Blog Stranica 297

Zašto je Crna Gora idealna destinacija za letovanje

0

Da državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez PCR testa i potvrde o vakcinaciji, vest je koja nas je sve obradovala. Dragi ljudi, miris i ukus detinjstva, peščane plaže, srednjovekovne tvrđave, planinska jezera, sela… Šta vam je najviše nedostajalo 

Crnu Goru kao destinaciju nije potrebno posebno predstavljati. To je zemlja iz koje nosimo najlepše uspomene, gde se osećamo sigurno, slobodno i bezbrižno. Ukoliko je odavno niste posetili, prijatno ćete se iznenaditi. Sve što volite je tu, ali ima i noviteta.

Pored svetskog brenda Nikki beach i Luštice bay, ovog leta možete posetiti nove muzeje – kao što je kuća Iva Andrića u Herceg Novom, otkriti zanimljive pešačke staze – poput Staze zdravlja na Orjenu ili Staze orhideja u barskom zaleđu, ali i uživati u raznim drugim sadržajima, poput posete Lipskoj pećini. Crna Gora je ove godine akcenat stavila na svoju fantastičnu prirodu i aktivni turizam, kao i na kulturu i neprevaziđen gastro-ugođaj.

Hajde da oživimo sećanja i iznova upoznamo zemlju koja budi posebnu emociju! Zašto je Crna Gora naša idealna destinacija za odmor?

Slobodno i sigurno putovanje

Osim što državljani Srbije mogu preći crnogorsku granicu bez PCR testa i potvrde o vakcinaciji, važno je napomenuti i to da je Svetski savet za turizam i putovanja dodelio Crnoj Gori međunarodnu oznaku “Safe Travels”, potvrdivši time da je reč o destinaciji koja je usvojila globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite.

 

Pa, počnite da planirate svoje slobodno i sigurno putovanje!

Akcijske cene smeštaja

Prvi korak u planiranju letovanja je rezervacija smeštaja. Ukoliko vas brine budžet, imamo dobre vesti! Iz Crne Gore najavljuju snižene cene smeštaja, a neke akcije možete iskoristiti već u maju i prvoj polovini juna.

Tivat, grad prepoznat po luksuznim sadržajima i Porto Montenegru, četvoročlanoj porodici nudi letovanje već od 120 eura.

Nemate izgovora da ovog leta ne uživate u odmoru koji ste zaslužili.

Sve je na dohvat ruke

Za one željne raznovrsnih avantura, Crna Gora ima prednost. Samo ovde možete doživeti planinu i more u jednom dahu ili, bolje rečeno, u jednom danu! Ako pažljivo isplanirate vreme, ova zemlja će vam ponuditi više nego što možete da zamislite. Dan koji počne kupanjem u moru, lako se može završiti na vrhu planine.

Mala, ali lepa i raznolika, Crna Gora je zemlja koja ne može da vam dosadi.

Uvek drugačija

Koliko god puta da ste je posetili, Crna Gora će vas uvek iznova oduševiti.

Ako ste posetili Nacionalni park Durmitor i bajkovito Crno jezero, ne zaboravite da se u blizini nalazi još 17 veličanstvenih planinskih jezera. Splavarili ste Tarom, a da li ste probali Zip line na mostu Đurđevića Tara? Znate li da Stari Bar zovu „crnogorskom Pompejom“ i da je reč o jednom od najznačajnijih arheoloških nalazišta na Balkanu? Jeste li obišli sva ostrva, plaže i vidikovce Skadarskog jezera? Tu je i magična Piva – i reka i jezero i planina.

Spremite se za uvek drugačiju avanturu!

To je Crna Gora

Crna Gora je prva ljubav u svetu letovanja. I kako to obično biva, ne zaboravlja se. Vreme je da stvorimo neke nove uspomene koje će se pamtiti celog života!

U Rimu postavljen automat za pice

0

Vrlo je interesantno da se u zemlji gde je pica pitanje nacionalnog ponosa ovaj delikates od sada može kupiti i na automatu. Pravo je pitanje šta Italijani misle o tome…

Prvi automat za pice je postavljen u Rimu, i u njemu se ovaj najpopularniji delikates sprema za samo tri minuta.  Aparat radi 24 sata dnevno, i ne isporučuje unapred pripremljene ili smrznute pice, već sveže, tek napravljene.

Automat je jednostavan za upotrebu, ubacite novac, izaberete  jednu od četiri vrste pice i sačekate da izađe pica u kartonu, baš kao kada idete u piceriju pa je poručite “za poneti”.

Ime ovog automata je “Mister Go” i nalazi se u Via Katanija broj 2 u rimskom kvartu Nomentano. Automat transparentno prikazuje i način pripreme pice, mešanje brašna i vode i pravljenje testa, tako da pica dobije svoj poznati okrugli oblik.

 

Novi sjajni dijamant budvanske rivijere

0

Pažljivo oblikovan da se uklopi u životnu sredinu, ovaj rizort savršeno dopunjuje svoj mediteranski ambijent. Kombinujući prirodne lepote sa mirnim zaklonom, Vivid Blue stvara dragoceni sklad sa prirodom. Njegov čudesni pejzaž okružen zimzelenom vegetacijom, primamljive plaže i plavo more boje topaza, postali su najnovije utočište rivijere

Raskošni hotel sa 4 zvezdice izranja na suncem natopljenom jadranskom horizontu, nudeći izvanredan doživljaj odmora koji premašuje očekivanja čak i najizbirljivijih posetilaca. Elegantan, moderno-mediteranski hotelski koncept uparen je sa ekskluzivnim pogodnostima i izuzetnim dizajnom, kako bi se osigurali idealni uslovi za ugodan boravak.

Vivid Blue se sastoji od 41 luksuzne smeštajne jedinice, zajedno sa vrhunskim restoranom Olivine, rajskim infinity bazenom i namenskim centrom Beauty  & Clinique SPA poznatim pod nazivom Aqua Blue. Uz izvanredne standarde usluge, svaki sprat hotela predstavlja jedinstveni koncept sa različitim dekorom, materijalima i šemama boja, kako bi se stvorila atmosferu koja odiše svestranim dizajnom, modernom arhitekturom i opuštajućim detaljima.

Od Ocean Dream do Blue Moon sprata, pored ultra modernih sadržaja, gosti Vivid Blue Serenity Resort-a mogu da uživaju u orginalnom stilu i udobnosti, kao i u panoramskom pogledu na plavi Jadran, a deo najnagrađivanije plaže Drobni Pijesak, rezervisan je samo za njih.

Restoran Olivine

Uhvatite zalazak sunca s koktelom u ruci ili uživajte u večeri sa pogledom na budvansku rivijeru. Olivine nudi gostima a la carte fuziju ukusa iz celog sveta, koji lokalne proizvode pretvaraju u nezaboravno gastronomsko iskustvo. Izvrsni kulinarski specijaliteti pripremljeni pod vođstvom šefa kuhinje Giljerma Fernandeza Floreza, predstavljaju uvek sveže i ukusne zalogaje. Inspiracija za jelovnik potiče iz raznih krajeva sveta u kojima je šef kuhinje usavršavao svoj kulinarski zanat.

Jelovnik restorana poštuje pravila sezonalnosti, omogućavajući samo najsvežijim, najzdravijim i sastojcima iz aktuelne sezone da ukrase sto za ručavanje u restoranu. Kroz kombinaciju lokalnih proizvoda i univerzalnih recepata, gosti mogu da uživaju u izvrsnim novim jelima ili poznatim jelima mediteranske kuhinje. Bilo da se radi o intimnoj večeri ili nekom posebnom događaju, osoblje restorana nudi vrhunsko gastronomsko iskustvo, personalizovanu uslugu i prijatan ambijent od trenutka rezervacije. U enterijeru restorana dominira elegantan dizajn koji se širi na prostranu terasu sa infinity bazenom i pogledom na more. Olivine je novi ekskluzivni epicentar rivijere za otkrivanje novih ukusa, spajanje izvrsnih jela sa pažljivo odabranim vinima i pružanje prvoklasne usluge. Za one koji žele da kombinuju izvrsnu hranu i opuštanje, hotel nudi niz paketa koji uključuju večeru, spavanje i wellness tretmane.

Aqua Blue Beauty & Clinique SPA

Ono što Vivid Blue odvaja od ostalih hotela na rivijeri je upravo Aqua Blue Beauty  & Clinique SPA koji nudi najbolju paletu tretmana, od opuštanja do holističke terapije. Spa meni za negu kože lica i rituale tela, kupke za ulepšavanje, aromaterapiju i biljne lekove, omogućavaju gostima da redefinišu blagostanje i da dožive čisto zadovoljstvo, osećaj lakoće i harmonije. Aqua Blue Beauty  & Clinique SPA donosi inovativne tehnike i naprednu hidroterapijsku opremu sa blatom i algama iz Mrtvog mora, kao i vodenu zonu koja nudi veliki izbor masaža i holističkih tretmana koje pružaju iskusni Spa stručnjaci. Aqua Blue ugođaj prostire se na 250 m2 i nudi široki izbor tretmana i masaža, a istovremeno pruža vrhunsko utočište mira i relaksacije, kao i najbolje uslove za obnovu duha i tela.

Više informacija na: Email: sales@vividblue.me ili na www.vividblue.me.

Italijanski delikates, čokolada sa maslinovim uljem

0

Ova pre svega odvažna kombinacija nastala je kao proizvod kontinuiranog rada i eksperimentisanja dve lokalne gastronomije u Italiji

Čokolada sa ekstra devičanskim maslinovim uljem nastala je u Irpiniji, na jugu Italije, kao plod višegodišnjeg predanog rada majstora. Gianfranco Testa i Antonio Garofalo, idejni tvorci, ističu da ovaj proizvod odlikuje Intenzitet, postojanost, sofisticiranost i karakter.

Maslinovo ulje „Ravece“ i fina čokolada „Galeone“ spojili su se u fuziju neverovatnog ukusa, i nastala su dva proizvoda, maslinovo ulje sa čokoladom, i čokolada sa dodatkom maslinovog ulja.

Finalni proizvod je zahtevao rad i vreme, i najbitnije je bilo to da se pronađe tačka ravnoteže koja će poboljšati ukuse i karakteristike svakog sastojka, a da jedan ne prevladava nad drugim. Majstori ističu da je najbolja kombinovati ulje sa tamnom čokoladom.

Ekstra devičansko čokoladno maslinovo ulje „Ravece“, čiji je recept strogo poverljiv, u proizvodnju će krenuti do kraja godine u različitim formatima i sastavima, a čokolada će biti plasirana na tržište sledeće godine.

Otvoren je Kempinski Hotel Adriatic i predstavio novi projekat

0

Nakon perioda sezonskog zatvaranja, luksuzni golf resort s pet zvezdica, Kempinski Hotel Adriatic otvorio je svoja vrata 29. aprila 2021. Sa novim timom na rukovodećim pozicijama i novim luksuznim privatnim vilama u portfoliju, namenjenim najizbirljivijim gostima, hotel nastavlja da pruža besprekornu Kempinski uslugu „belih rukavica“. Ovaj program obuhvata bezbednosne i zdravstvene mere na najvišem mogućem nivou, po kojima je naš hotel izgradio svoju prepoznatljivost tokom 2020. godine

Gosti će moći da uživaju u brojnim događajima i aktivnostima na otvorenom, koje se organizuju upravo sa najvažnijom premisom – zdravlje i sigurnost gostiju u vreme COVID-19 pandemije. „Lokacija našeg hotela se još jednom pokazala korisnom – Istra je poznata kao najsigurnija regija u Evropi, a letovalište se nalazi na osamljenoj, skrovitoj lokaciji gde se Jadransko more susreće sa vinogradima i maslinjacima“, istakao je Željko Stašević, generalni direktor Kempinski Hotel Adriatic koji je ovu funkciju preuzeo krajem prošle godine.

Pored aktivnosti poput šetnje obalom i uživanja u blagodetima mora i prirode, poseban dodatak ,,Kempinski“ doživljaju predstavljaju i nove privatne luksuzne vile u ponudi hotela. ,,Prepoznajući novi trend u kreiranju ultra luksuzne ponude i povećano interesovanje za vile, u periodu zatvaranja smo se usredsredili na proširenje našeg portfolija i rekonstrukciju i redizajn privatnih vila“, naveo je g. Stašević tom prilikom.

Prefinjena elegancija i apsolutna privatnost dve su najvažnije odlike Kempinski vila. Smeštene u neposrednoj blizini hotela Kempinski Adriatic, svaka vila se prostire od 600 m2 do više od 1000 m2 i sadrži 3 do 5 prostranih spavaćih soba sa luksuznim kupatilom, velikim otvorenim dnevnim boravkom, trpezarijom i kuhinjom. Vile su pažljivo dizajnirane da čuvaju privatnost, a poseduju velike privatne bazene, prostore za sunčanje i prostrano dvorište, gde gosti mogu uživati u prelepom pogledu na grad Piran i Jadransko more. Gosti vila mogu uživati u svim hotelskim uslugama i sadržajima, kao i u dodatnim personalizovanim a la carte luksuznim uslugama – kulinarskoj ponudi koja je kreirana za potpuno novu dimenziju luksuza, a privatna usluga koja se posebno ističe je mogućnost angažovanja ličnog privatnog kuvara.

Prave poslastice za ljubitelje gastronomije

Gulaš Boškarin, fritaja od tartufa sa potpunim engleskim doručkom i supa od luka sa šparglama. Ovo su samo neki od inovativnih specijaliteta koje Kempinski najavljuje, zajedno sa novim šefom na čelu za ovu sezonu. Britanac Voren Braun imenovan je za novog glavnog kuvara u rezortu, njegova specijalnost je francuska kuhinja, dok je u svojoj bogatoj karijeri radio sa dobitnicima Mišlenove zvezdice, kao i u okviru hotelskih brendova, kao što su Starwood i Hilton. Braun je povodom imenovanja istakao: ,,Radujem se što ću u Hrvatskoj predstaviti novu mešavinu ukusa – spoj francuske i međunarodne kuhinje sa netaknutim istarskim jelima i morskim plodovima – dve potpuno različite kuhinje, od kojih je svaka izuzetna. Radujem se da vidim kakve ukuse ova kombinacija može doneti”.

Kulinarska remek-dela očekuju sve koji se odluče da posete hotel Kempinski Adriatic ili jedan od restorana u okviru letovališta.

Austrija: “Zeleni pasoš” pre EU

0
Beč
Photo: Pixabay/domeckopol

Austrijski kancelar Sebastian Kurc je izjavio da Austrija, kad je u pitanju „zeleni pasoš“ za putovanja testiranih i vakcinisanih protiv koronavirusa, neće čekati na Evropsku uniju

Austrijske vlasti navode da uvođenje takve vrste pasoša u Evropskoj uniji može potrajati do leta, odnosno da neće biti spreman do početka turističke sezone, pa se oni pripremaju da već od 19. maja krenu sa primenom u svojoj zemlji.

„Zeleni pasoš“ dobiće svi nakon tri nedelje od dobijanja prve vakcine, svako ko ima negativan test ne stariji od 72 sata, kao i sve osobe koje su preležale bolest, u slučaju da od infekcije nije prošlo više od šest meseci.

Turska u potpunosti zatvara zemlju

0
Photo: iStock

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Turska uvodi potpuno zatvaranje zemlje od 29. aprila do 17. maja 2021. godine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je nakon sastanka kabineta odlučio da u potpunosti zatvori zemlju, međunarodna putovanja biće moguća samo uz dozvolu, a vozila međugradskog prevoza radiće samo sa 50% kapaciteta.

Kako se dalje navodi, izuzev organizacija koje su izuzete u odlukama Ministarstva unutrašnjih poslova, svi poslovni subjekti će obustaviti svoje poslovanje. Takođe, obustavlja se i nastava u svim školskim ustanovama, a svi ispiti će biti odloženi. Prehrambeni lanci marketa biće zatvoreni nedeljom, a ostalim danima će raditi samo u određeno vreme.

One&Only Portonovi donosi ultimativni luksuz u Crnu Goru

0
Vrhunski tenis na pjeni od mora

S nestrpljenjem iščekivani One&Only Portonovi u Crnoj Gori počeo je da dočekuje goste od 1. maja. Kao prvi One&Only rizort u Evropi, ovo mesto je najluksuznija destinacija na Jadranu. Uz ekskluzivni wellness koncept Chenot Espace, goste očekuje i Sabia by Giorgio Locatelli – restoran na čelu sa Đorđom Lokatelijem, jednim od najboljih italijanskih kuvara na svetu

One&Only Portonovi se nalazi u Herceg Novom – na ulazu u predivni Bokokotorski zaliv, okružen veličanstvenim planinama i Jadranskim morem. Lociran u Portonovom, nadomak D-marin marine sa 238 vezova, ovo mesto predstavlja pravu nautičku oazu. Rizort je dizajniran po ugledu na arhitektonski stil i impresivne razmere starih venecijanskih palata, uz grandiozne fasade, veličanstvene kolonade, crvene krovove od terakote, vrtove i mnoštvo bazena, dok će se privatna peščana plaža nadmetati sa najlepšim na Mediteranu.

U središtu rizorta je Chenot Espace koji nudi pionirske wellness tretmane naučno ispitane da poboljšaju vitalnost i optimizuju zdravlje. Zasnovan na renomiranom Chenot metod®, ovaj revolucionarni pristup kombinuje najnovija naučna dostignuća i najbolje iz kineske i tradicionalne medicine, kreirajući transformativno iskustvo detoksikacije i resetovanja tela i uma.

One&Only Portonovi je i ključna gastro-destinacija na jadranskoj obali. Restoran Sabia by Giorgio Locatelli služi italijansku kuhinju u stilu Rivijere, sa fokusom na sveže plodove mora, sirovo povrće i organski crudo iz sopstvenog Raw bar-a. Tapasake klub je energetsko jezgro rizorta – opušten i živopisan klub uz bazen, sa restoranom savremene japanske kuhinje, terasom na krovu, Shisha barom i redovnim DJ setovima. Restoran La Veranda potencira domaće sastojke i stilove kuvanja, uz otvorenu kuhinju i stanice za kuvanje uživo. Smešten u lobiju, Caminetti bar dočekuje goste širokim pogledom s terase na vrt i more, nudeći izdašnu listu pića, čajeva i zakuski.

Brojne aktivnosti za goste svih uzrasta su dostupne širom rizorta, uključujući KidsOnly klub za decu i OneTribe za tinejdžere. Teniski klub sa dva profesionalna terena, kojim operira Tipsarević Luxury Tennis na čelu sa proslavljenim teniserom Jankom Tipsarevićem, pruža vrhunske sadržaje za ljubitelje ovog sporta na svim nivoima.

Sve One&Only Portonovi elegantne gostinske sobe, apartmani i vile dizajnirani su tako da gosti mogu uživati u spektakularnom pogledu na marinu, zaliv i planine.

Za više informacija ili rezervacije posetite: www.oneandonlyresorts.com

Srbija: Formiran Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma

0

Vlada Srbije je formirala Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma ima 23 člana, i njegov osnovni cilj biće predlaganje i praćenje implementacije mera za oporavak turizma i ugostiteljstva za vreme i nakon pandemije.

Osim toga, ovaj savet će koordinisati i uspostavljati komunikaciju između svih uključenih strana u cilju nastavka razvoja turističke industrije i pozicioniranja Srbije na međunarodnom tržištu i obezbeđivati javnost i odgovornost u domenu razvoja Srbije kao turističke destinacije i razvoja turističkih proizvoda, navodi eKapija.

Osim ministara, svoje predstavnike u savetu imaju HORES, JUTA, Udruženje banja, NALED, Er Srbija i Privredna komora Srbije.

Online prezentacija Kvarnera

0

Letnja sezona je pred vratima i sve je veće interesovanje za destinacije iz našeg regiona koje ovdašnjim turistima mogu ponuditi savršen odmor. S tim u vezi, redakcija TU magazina i Turistička zajednica Kvarnera, pripremaju organizaciju online prezentacije ove izuzetno zanimljive regije, koja će se na taj način predstaviti turističkim agencijama, medijima i turističkim blogerima Srbije

Kvarner je severnojadranska regija koja je već vekovima poznata po svom turističkom razvoju, ali i kao kolevka poslovnog turizma u Hrvatskoj.

Ovu regiju čine ostrva, priobalje, ali i zelena, brdovita unutrašnjost. Pored toga Kvarner je poznat i po odličnoj gastronomskoj ponudi i vinima, čije bogatstvo ukusa naglašava raznolikost ove popularne turističke destinacije.

Naravno, mnogo više novosti i informacija o ovoj, nama najbližoj, morskoj destinaciji, dobićete ako prisustvujete online prezentaciji Kvarnera, koja će se održati 11. maja ove godine u 12 časova.

Prijave i dodatne informacije na: miroslav@usta-nova.com ili na telefon. +381 64 1112 531

Foto: TZ Kvarner

Autor: Antonio Pavela

Poslednje objave